Karácsony a dédapjára emlékezett, Kövér az iskolákról beszélt a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja Magyarországon, mert ezen a napon hurcolták szovjet fogságba Kovács Bélát, a kisgazdapárt vezetőjét 1947-ben. 

Az idei emléknap néhány politikai megnyilvánulásából válogatunk:

Karácsony Gergely:  Emberek millióinak, köztük a dédapámnak is az életét vette el a gyilkos diktatúra. A dédszüleimet kényszermunkára hurcolták, ahonnan a dédapám már nem jöhetett vissza. Ma rá és a többi áldozatra emlékezünk, akiknek az életükkel kellett fizetniük, mert a hatalmon lévő emberek félelemre és gyűlöletre építették rendszerüket.

Kövér László:  Egyre fontosabb lesz az iskolarendszer szerepe abban, hogy a fiatalok megismerjék a kommunista diktatúrákkal kapcsolatos információkat, mert már nincsenek olyan közvetlen társadalmi élmények, amelyeket szüleiktől, nagyszüleiktől átvehetnének,

LMP:  A párt huszonharmadik alkalommal is benyújtotta az ügynökakták nyilvánosságára vonatkozó javaslatát.

Jobbik: Emlékezzünk most együtt mindazokra, akiket megfosztottak életüktől, bebörtönöztek, elhurcoltak és azokra, akiknek a hatalom tette tönkre az egzisztenciáját, vagy pedig hajszolt öngyilkosságba.

Gulyás Gergely: A kommunizmus által okozott szenvedés és a diktatúrával szembeni hősies helytállás is nemzeti identitásunk része, a hősiesség nemzeti emlékezetbe vésett mementója. 

Kádár János beszédet mond a Magyarországra látogató szovjet delegáció tiszteletére 1967. július 9-én.Fotó: V. Malyshev/Sputnik