Szijjártó nem tudott mit mondani arra, hogy a lengyelek nem fogadják el az EU által nem jóváhagyott vakcinákat

POLITIKA
2021 február 25., 14:12

Magyarországnak a biztonságpolitikai, az egészségvédelmi, a gazdasági és az energetikai érdekei is azt követelik meg, hogy folyamatosan erősítse az együttműködését Törökországgal - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.

Szijjártóék a koronavírus-járványról is beszéltek, a magyar miniszter elmondta, hogy Törökországban jelenleg 17 vakcinafejlesztési program folyik. A leginkább előrehaladott esetében hamarosan befejezik a második klinikai tesztfázist, és Magyarország részt vehet a harmadikban.

Mevlüt Cavusoglu is kiemelte, hogy a járvány során példamutató volt az együttműködés Törökország és Magyarország között. A pandémia elején a törököknek szükségük volt bizonyos gyógyszergyártási alapanyagokra, és a magyarok előzékenyen segítettek nekik.

Szijjártót az ATV tudósítója megkérdezte arról az új lengyel szabályról, miszerint a lengyelek érvényesítik a karanténszabályokat a jövőben azokra is, akik ugyan kaptak koronavírus elleni oltást, de nem az Unió által engedélyezett gyártmányút. Ez a szabályozás tehát a jelenlegi helyzetben érinti azokat a magyarokat is, akiket az orosz Szputnyik V vagy a kínai Sinopharm vakcinával oltanak. Szijjártó érdemben nem tudott válaszolni a kérdésre, annyit mondott, hogy nem szeretné kommentálni más ország járvány elleni védekezési intézkedéseit.