Verne regénybe illik, ahogy Vidam Perevertilov túlélte a Csendes-óceánt

külföld
2021 február 25., 05:41

Vidam Perevertilov hajógépész a mai Litvánia területén született, de évek óta már Új-Zélandon él.

Az 52 éves férfiú február 16-ra virradóra a Silver Supporter teherhajó motorja mellett teljesített éjjeli szolgálatot.

A hajó Tauranga kikötőjéből futott ki, és a Pitcairn-szigetekre tartott, arra az apró brit fennhatóság alatti szigetre, amit a Bounty lázadói, és tahiti társaik népesítettek be, még a 18. század végén. Utánpótlást vitt a Silver Supporter a szigeten élőknek.

Vidam Perevertilov hajógépész nem érezte jól magát, amikor lejárt a műszak. Felment hajnali 4 körül a fedélzetre, elöntötte a testét forróság, szédült.

Mikor legközelebb magához tért, már a Csendes-óceán vizében volt. Nem tudja hogyan eshetett bele, talán elájult. Amint a vízben magához tért, látta, hogy a Silver Supporter egyre távolodott tőle.

Jelenet a Némo Kapitány 1954-es feldolgozásából.
photo_camera Jelenet a Némo Kapitány 1954-es feldolgozásából. Fotó: WALT DISNEY PRODUCTIONS/Collection ChristopheL

Az erős litván sokáig tartotta magát a víz felszínén, és amikor a nap első sugarai megjelentek a tajtékok felett, a távolban egy fekete formát vélt felfedezni, és úszni kezdett felé. Azt remélte, talán egy hajó.

Vidam Perevertilov kilométereket úszott a fekete forma irányába, már jócskán sütött a nap, mikor elérte. Nem hajó volt. Hanem egy ócska, régi bója, ami lebegett a felszínen, "tengeri szemét" - ahogy a fia mondta később.

Belékapaszkodott, és várta sorsának jobbra fordulását. Erejével szinte teljesen elkészült. A nap égette a bőrét, a torka kiszáradt, a trópusi hőségtől tikkadtan kapaszkodott a bójába. A Silver Supporter legénysége ekkoriban, mintegy hat órával a vízbe esése után vette észre, hogy hiányzik.

A Silver Supporter visszafordult, és a keresésére indult. Egy Tahiti közelében működő, francia meteorológiai intézet szintén küldött egy hajót a kutatásra. (Nincs Verne regény francia szereplők nélkül.) Már lemenőben volt a nap, amikor a Silver Supporter visszatért oda, ahol Vidam Perevertilov a bójába kapaszkodve küzdött az életéért. 16 órája volt akkor már a vízben. Tudta, ha a teljes sötétség beálltáig nem veszik észre, akkor nem éri meg a reggelt.

A Silver Supporter.
photo_camera A Silver Supporter. Fotó: -/AFP

Valaki a hajón meghallotta a nyöszörgését. Tíz percig tartott, mire meg is látták őt. Először egy mentőövet dobtak neki, kötéllel a hajóhoz húzták, majd létrát eresztettek hozzá. Mikor felért, a társai döbbentek látták, hogy 16 óra alatt 20 évet öregedett az ábrázata. Ki volt száradva.

Mindezt Viktor Perevertilov cseten mondta el fiának, aki a Stuff című új-zélandi újságnak mesélte el, hogyan is történt a litván hajógépész csodálatos megmenekülése Új-Zéland és a Pitcairn-szigetek között, az Úr 2021. évének február idusán.