Kövér László fizetése 290 ezer forinttal nő, de a márciusi emeléssel a többi parlamenti képviselő is jól jár

POLITIKA
2021 február 26., 06:02

Vannak szektorok, melyeket érzékenyen érintett a koronavírus-válság, de a parlamenti képviselőség nem ilyen: márciustól 107 ezer forinttal nő a magyar képviselők alapilletménye, de vannak, akik ennél is többet vihetnek hamarosan pluszba haza.

Mint a Blikk írja, a fizetésemelést külön tárgyalás nélkül, automatikusan kapják meg a politikusok, mivel pár évvel ezelőtt a bruttó átlagkeresetekhez kötötték a képviselői járó havi juttatást. A KSH friss adatai szerint pedig tavaly 9,7 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, ezért ennyivel nő a képviselők fizetése is.

A lap összesítése szerint így egy képviselői alapfizetés bruttó 1 millió 103 ezer forintról 1 millió 211 ezer forintra emelkedik, de ennél nagyon sokan kapnak többet, hiszen jár pénz a bizottságokban végzett megfeszített munka után is. Az a képviselő, aki csak egy bizottság tagja, az már 1 millió 453 ezer forintot keres majd havonta. Két bizottsági helyért vagy a törvényalkotási bizottsági tagságért már 1,7 millió forint jár. A bizottsági alelnökök illetménye pedig a Blikk számítása szerint több mint 160 ezerrel nő, így meghaladja az 1,8 millió forintot.

A frakcióvezető-helyettesek, bizottsági elnök és jegyzők ezentúl már 2 millió forint fölött, 2 millió 58 ezer forintot keresnek majd, többet, mint a legtöbb miniszter. A frakcióvezetők, a parlamenti alelnökök és a háznagy bére 214 ezer forinttal nő, 2 millió 421 ezer forintra.

A legnagyobbat pedig Kövér László szakítja, aki 290 ezer forinttal kap majd többet, 3 millió forint fölötti fizetést kapva így.

A Blikk ír arról is, a fizetés mellett nő a különféle juttatások összege is: albérletre már havi 424 ezer forintot költhetnek, míg ezentúl már havi 848 ezer forintot költhetnek irodabérlésre.

Két kapcsolódó hír a közelmúltból: