A Facebook nem blokkolja tovább az ausztrál oldalakat

TECH
2021 február 26., 07:16

A Facebook egy hét után nem blokkolja tovább az ausztrál híroldalak megoszthatóságát felületén. Az amerikai techvállalat ezzel az eszközzel próbálta zsarolni az ausztrál kormányt, hogy ne vezessék be azt a törvényt, ami előírja, hogy a Facebooknak fizetnie kell a médiavállalatoknak.

A Reuters beszámolója szerint a Facebook pénteken előzetes kereskedelmi megállapodást kötött három kisebb helyi médiavállalattal. A megállapodás anyagi részleteit nem ismerni, de ha minden a tervek szerint alakul, 60 napon belül léphet hatályba.

A lépés is azt jelzi, hogy heteken át tartó feszült tárgyalások után sikerült áttörést elérnie a techcégnek, illetve az ausztrál kormánynak. Csütörtökön ment át a parlamenten a törvényjavaslat, ami a Facebookot és a Google-t kötelezi arra, hogy fizessenek a helyi sajtóvállalatoknak, melyek hirdetési piacát gyakorlatilag teljesen maguk alá gyűrték az elmúlt években.

Ausztrália volt az első ország, ahol törvényt fogadtak el erről, de lehet tudni, hogy világszerte sok kormány gondolkodik hasonló lépésekben. Erről nemrég részletesen is írtunk.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök pénteken arról beszélt, hogy a globális techcóriások megváltoztatják a világot, de nem irányíthatják azt, és elszámoltathatóak kell legyenek a nemzeti kormányok által.

A Google és a Facebook hónapokon át fenyegetőzött azzal, hogy szolgáltatásaikkal kivonulnak az ausztrál piacról, ha életbe lép a törvény. A Google végül számos médiavállalattal kötött megállapodást már a szavazás előtt, a Facebook előbb inkább a blokkolással kezdett el zsarolni.

A kormány végül úgy módosított a törvényjavaslatot, hogy a cég maga dönthesse el, megjelenhetnek-e az adott médium hírei a Facebookon, vagyis nem kell automatikusan tárgyalást kezdenie minden egyes hírszolgáltatóval a kompenzációról. Ez a kompromisszum már megfelelt a Facebooknak is.