A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság előtt indítványozza, hogy töröljék el az SZFE-törvényt

oktatás
2021 február 26., 20:43

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság előtt indítványozza, hogy tegyék semmisé a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását megvalósító törvényt, áll az SZFE hallgatóinak közleményében.

Azt írják: 2020 októberében több mint 150 SZFE-polgár fordult az Alkotmánybírósághoz a modellváltó törvény megsemmisítését kérve. Az SZFE Hallgatói Önkormányzata elsőként az illegitim kuratórium által önkényesen létrehozott alapító okiratot és szervezeti és működési szabályzatot támadta, melyek megfosztották szenátusunkat lényegi jogköreitől. Keresetünkben arra kértük a bíróságot, forduljon az Alkotmánybírósághoz a júliusban elfogadott SZFE-törvény, valamint a felsőoktatási törvény 94.§ (6) bekezdése megsemmisítéséért, melyekre hivatkozva létrejött és eljárt a kuratórium.

Most a Fővárosi Törvényszék is megvizsgálta az SZFE-sek keresetét, és ők is arra jutottak, hogy alkotmányellenes a törvény, ezért fordultak indítvánnyal az Alkotmánybírósághoz.

Ha az Alkotmánybíróság eltörölné az SZFE-törvényt, akkor a modellváltás semmissé válna és egyetlen modellváltó intézmény fenntartójának sem lenne lehetősége a szenátus jogainak korlátozására.

Kiemelt videóink