864 tehén rekedt egy teherhajón, mindet el kell altatni

ÁLLAT
2021 február 27., 11:54

A spanyol kormány titkosított állategészségügyi jelentése szerint szállításra alkalmatlan állapotban vannak azok a tehenek, amelyek két hónapig hánykolódtak a Földközi-tengeren. Az állatvédők pokolinak nevezték a viszonyokat a Karim Allah nevű, Libanonban bejegyzett teherhajón.

Tehenek a Karim Allah teherhajón, a spanyolországi Cartagena kikötőjében.
photo_camera Tehenek a Karim Allah teherhajón, a spanyolországi Cartagena kikötőjében. Fotó: Eurogroup for Animals

A Karim Allah csütörtökön tért vissza a spanyolországi Cartagena kikötőjébe, miután a török hatóságok visszafordították, és máshol sem sikerült vevőt találni a szállítmányra. Mindenhol attól tartottak, hogy az állatok elkapták a kéknyelv-betegséget.

A páriává vált hajót sehol sem engedték kikötni, sok helyen még takarmányt se voltak hajlandók a fedélzetre juttatni, ilyenkor a tehenek napokig csak vizet kaptak. 22 állat még a tengeren elpusztult, a tetemeiket kettő kivételével, melyek továbbra is a hajón vannak, feldarabolták és a vízbe dobták.

link Forrás

A spanyol jelentés szerint az állatokat nem lehet beengedni az EU-ba, ahhoz viszont nincsenek elég jól, hogy az Unión kívülre szállítsák őket, ezért a legjobb megoldás az, ha elaltatják őket. A hajót üzemeltető cég, a Talia Shipping Line képviselője a Guardiannek furcsállta, hogy a jelentésben nincs szó arról, hogy a tehenek valóban megfertőződtek-e a rovarok által terjesztett, az emberre veszélytelen betegséggel.

A teheneket exportáló cég, a World Trade elérhetetlennek bizonyult. Egy másik hajójuk, ami szintén decemberben indult Spanyolországból, az észak-ciprusi Famagusta kikötője mellett horgonyzik, a fedélzetén 1800 szarvasmarhával.

(Guardian)