Nem lesznek amerikai szankciók a szaúdi koronaherceggel szemben

külföld
2021 február 27., 11:00

Nyilvánosságra hozták az amerikai titkosszolgálatok 4 oldalas jelentését, amely szerint Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelte el a szaúdi kormánnyal uralkodó családdal kritikus újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását. Az amerikai kormány a jelentés nyilvánosságra hozatala után szankciókat rendelt el az újságíró lemészárlásában részt vevőkkel szemben, kivéve a koronaherceget.

A Washington Postba író, egy ideje már az Egyesült Államokban élő Hasogdzi 2018-ban a friss házasságával kapcsolatos ügyeket intézni ment az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, ahonnan viszont soha nem jött ki. Az épületben egy, Rijádból aznap odarepülő, 15 fős csoport várta, akik meggyilkolták az újságírót, a holttestét darabokra fűrészelték, majd eltűntették a nyomokat. Már korábban is számos bizonyíték került elő a sajtóban, amiből egyértelműnek látszott, hogy a gyilkosságot egyenesen Mohammed bon Szalmán rendelte el. Eddig viszont az Egyesült Államok titkosszolgálatai ezt hivatalosan nem erősítették meg.

A jelentés bemutatása után az amerikai kormány bejelentette a "Hasogdzsi-politikáját", vagyis hogy kitiltják az Egyesült Államokból azokat, akik egy kormány megbízásából megfigyelnek, zaklatnak vagy bántalmaznak az adott kormánnyal kritikus civileket, aktivistákat, újságírókat. A konkrét esettel összefüggésbe hozható személyek ellen is szankciókat jelentettek be a Hasogdzsit meggyilkoló különítmény több tagjával szemben, köztük Ahmad Hasszan Mohammed al Aszirival, a szaúdi titkosszolgálatok korábbi vezetőjével, az akció vezetőjével szemben.

A Guardian cikke szerint a szaúdi vezetésben megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, hogy a koronaherceget semmilyen szankcióval nem sújtják. Azért kiadott a szaúdi kormány egy közleményt, amely szerint a jelentés minden állítása hazugság. Mint arról írtunk, Joe Biden a jelentés megjelenése előtt telefonon beszélt Szalmán királlyal, MBS apjával.