Biden telefonon beszélt a szaúdi királlyal, mielőtt nyilvánosságra hozta a jelentést a Hasogdzsi-gyilkosságról

külföld
2021 február 26., 05:54

Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Szalmán bin Abdulazíz Ál Szaúd szaúdi királlyal, egyeztettek többek közt a közel-keleti térség biztonságáról, mindezt azelőtt, hogy Biden közzétette volna az amerikai hírszerzés jelentését, ami Dzsamál Hasogdzsi 2018-ban meggyilkolt szaúdi újságíró megölésének körülményeiről szól.

Amerikai sajtóértesülések szerint a jelentésben az áll, hogy Hasogdzsi meggyilkolását Mohamed bin Szalmán trónökös hagyta jóvá.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi 2018 októberében tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. A török hatóságok szerint egy, Mohamed bin Szalmánhoz köthető szaúdi halálbrigád végzett vele, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették. Szaúd-Arábia tagadja a trónörökös érintettségét. A gyilkosság miatt az országban öt embert halálra ítéltek, de miután Hasogdzsi családja megbocsátott nekik, büntetésüket később 20 év börtönre változtatták. (Guardian/MTI)