Öt emberre kérnek halálbüntetést a szaúdi ügyészek a Khashoggi-gyilkosság miatt

bűnügy
2018 november 15., 10:29
comments 80

Saudi Al-Mojeb főügyész Rijádban jelentette be, hogy jelenleg 21 ember van őrizetben a Khashoggi-gyilkossággal összefüggésben, közülük 11 ember ellen emelnek vádat, és öt esetben kérnek halálbüntetést.

Jamal Khashoggi Amerikában élő szaúdi újságíró október másodikán tűnt, miután belépett hazája konzulátusára Isztambulban, hogy a válásával kapcsolatos hivatalos papírokat intézzen.

A szaúdiak több verzióval is előálltak a történtekről, volt, ami szerint

Közben kiderült, hogy a Szaúd-Arábiát jelenleg vezető bin-Szalman koronaherceggel kritikus újságíró halála előtt a szaúdi halálbrigád magánrepülővel érkezett Isztambulba mindenféle kínzóeszközökkel felszerelve, és még egy kórboncnokot is vittek magukkal.

Abban egyébként viszonylag széles a nemzetközi egyetértés, hogy az újságírót bin-Szalman koronaherceg parancsára kínozták és ölték meg a konzulátuson.

A gyilkosság után kirobbant nemzetközi botrány miatt aztán Szaúd-Arábiában kirúgták Ahmad al-Assirit, a hírszerzés helyettes vezetőjét, és mint a cikk elején kiderült több ember ellen vádat emeltek, bár hogy ők kik, és milyen szerepük volt az akcióban, az egyelőre nem derült ki. (via Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt