Öt emberre kérnek halálbüntetést a szaúdi ügyészek a Khashoggi-gyilkosság miatt

bűnügy
2018 november 15., 10:29
comments 80

Saudi Al-Mojeb főügyész Rijádban jelentette be, hogy jelenleg 21 ember van őrizetben a Khashoggi-gyilkossággal összefüggésben, közülük 11 ember ellen emelnek vádat, és öt esetben kérnek halálbüntetést.

Jamal Khashoggi Amerikában élő szaúdi újságíró október másodikán tűnt, miután belépett hazája konzulátusára Isztambulban, hogy a válásával kapcsolatos hivatalos papírokat intézzen.

A szaúdiak több verzióval is előálltak a történtekről, volt, ami szerint

Közben kiderült, hogy a Szaúd-Arábiát jelenleg vezető bin-Szalman koronaherceggel kritikus újságíró halála előtt a szaúdi halálbrigád magánrepülővel érkezett Isztambulba mindenféle kínzóeszközökkel felszerelve, és még egy kórboncnokot is vittek magukkal.

Abban egyébként viszonylag széles a nemzetközi egyetértés, hogy az újságírót bin-Szalman koronaherceg parancsára kínozták és ölték meg a konzulátuson.

A gyilkosság után kirobbant nemzetközi botrány miatt aztán Szaúd-Arábiában kirúgták Ahmad al-Assirit, a hírszerzés helyettes vezetőjét, és mint a cikk elején kiderült több ember ellen vádat emeltek, bár hogy ők kik, és milyen szerepük volt az akcióban, az egyelőre nem derült ki. (via Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.