Koronavírus-számok Magyarországon 12/3/2021
Elhunytak + 191 Σ 35 122
Kórházban + 13 Σ 7 463
Fertőzöttek + 10 143 Σ 1 134 869
Tesztek + 43 276 Σ 8 559 975
Oltottak + 7 099 Σ 6 145 984
A legújabb trendek

Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a Johnson & Johnson egyoltásos vakcináját

február 28., vasárnap 6:38

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) szombaton jóváhagyta a Johnson & Johnson által kifejlesztett, egykomponensű oltóanyag vészhelyzeti alkalmazását. Az FDA tájékoztatása szerint az egyetlen injekcióból álló oltóanyag 85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulását, és ezt három földrészen, 44 ezer emberen elvégzett klinikai vizsgálatok eredményei támasztják alá. Az enyhe tünetekkel járó eseteket beleszámolva 66 százalékos hatékonyságot mutatott. A kórházi kezelést és a halált 100 százalékos biztonsággal el lehetett kerülni vele.

Az adatok alapján a Johnson & Johnson vakcinája erős védelmet (64 százalék) biztosít a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is.Egyébként ez az egyik olyan vakcina, amit már a klinikai fázisban tudtak tesztelni a dél-afrikai mutánsra. De a cég már dolgozik egy olyan oltóanygon, amit kifejezetten a dél-afrikai variáns ellen fejlesztettek ki.

Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

A közepesen súlyos megbetegedést a vakcina az esetek kétharmadában akadályozta meg sikeresen. „Minél több nagy hatásfokú vakcinát tudunk bevetni, annál jobb” - fogalmazott a jóváhagyás előtt Anthony Fauci, az amerikai szövetségi kormány járványügyi illetékese.

Ráadásul ez a vakcina olcsóbb, mint a Pfizer vagy a Moderna, és a tárolása is egyszerűbb, mert elég hűtőben tartani. Az oltóanyagot a belga Janssen gyártja. Az Európai Gyógyszerügynökségnél még zajlik az oltóanyag engedélyezése, ha jóváhagyják, áprilisra érkezhetnek meg az első szállítmányok. A magyar kormány 4 millió 360 ezer adagot rendelt ebből a vakcinából.

Az első szállítmányokat hétfőn kezdik kiküldeni, és a Johnson & Johnson azt ígéri, hogy március végéig 20 millió adagot tud kiszállítani, nyárig pedig összesen 100 milliót. A vállalat az Európai Unióban és az Egészségügyi Világszervezetnél is kezdeményezte a vakcina jóváhagyását, amelyből az év végéig egymilliárd dózis legyártását ígéri.

Az új típusú koronavírus messze az Egyesült Államokban szedte legtöbb áldozatát, ahol már több mint 28 millióan kapták el a vírust, és félmillió ember halt bele a Covid-19-be. Az országban december óta oltják az embereket. Eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagát engedélyezték, amelyek a Johnson and Johnson vakcinájánál magasabb fokú védettséget nyújtanak két dózis beadása után. (BBC/Reuters/MTI)