Koronavírus-számok Magyarországon 04.17.
Elhunytak + 217 Σ 24 979
Kórházban - 512 Σ 8 947
Fertőzöttek + 4 604 Σ 746 802
Tesztek + 30 662 Σ 5 096 421
Oltottak + 68 245 Σ 3 213 837

Karácsony átvenné a kormánytól az eddig le nem hívott Moderna-adagot, hogy azzal oltsák a budapestieket

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A főpolgármester egészen elképesztőnek nevezte, hogy a kormány azért nem rendelt többet a Moderna vakcinájából, mert sokallta az árát. „Arra hivatkoznak, hogy ez a vakcina drága, miközben az ára a fele a kínai oltóanyagnak, úgy, hogy az európai engedéllyel rendelkező Moderna vakcinája iránt sokkal nagyobb a közbizalom, mint a kínai vakcina iránt. Nem is szólva arról, hogy a miniszterelnök pár napja még azt mondta: a pénz nem számít, ha oltásról van szó” - írta az oldalán, majd azt javasolta, hogy rendezzék át a közköltéseik rendjeit, „hiszen van ott pénz, ahol százmilliárdok mentek el magánalapítványok támogatására, vadászkiállításra meg motorversenyre”.

A kormány a nekünk járó 3,4 millió adag helyett csak 1,74 millió adagot igényelt, ami 872 ezer ember beoltására elég. Ezt azzal indokolták, hogy „a Pfizer és a Moderna oltóanyaga hatásmechanizmusában nagyon hasonló, de a Pfizer kedvezőbb vásárlói feltételeket és árat tudott biztosítani. Így eddig a kormány nem látta szükségét további Moderna oltóanyagok megvásárlásának.”

Karácsony most azt kérte, hívják le a teljes keretet, ha eddig nem tették, és adják át a szükséges mennyiséget Budapestnek, és ebből megoldják a fővárosiak oltását.  Karácsony szerint készen áll erre a nagyvárosi önkormányzatok többsége is.

A főpolgármester egyébként úgy látja, hogy további korlátozások lehetnek indokoltak. Szerinte fel kell függeszteni, akár leállítani az orvosok jogállasának megváltoztatásával kapcsolatos folyamatot, növelni kell a tesztkapacitás, ingyenes teszteket kell biztosítani széles körben, valamint a  kormánynak gyors és mindenfajta politikai megkülönböztetéstől mentes támogatási formákat kell kidolgoznia a bajba jutott iparágaknak. Ezen kívül könnyítené az otthoni munkavégzés feltételeit.