Koronavírus-számok Magyarországon 04.17.
Elhunytak + 217 Σ 24 979
Kórházban - 512 Σ 8 947
Fertőzöttek + 4 604 Σ 746 802
Tesztek + 30 662 Σ 5 096 421
Oltottak + 68 245 Σ 3 213 837

Müller Cecília értesítette a háziorvosokat, hogyan oltsanak ezentúl a Pfizerrel és az AstraZenecával

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Ahogy az operatív törzs előre jelezte, valóban módosult az oltási protokoll. Müller Cecília országos tiszti főorvos körlevélben értesítette a házi orvosokat, hogy a jövőben a Pfizer-BioNTech vakcina második adagját nem az elsőt követő 21., hanem a 35. napon kell beadni, az AstraZeneca esetében pedig 4 hét helyett 12 hét lesz a két oltás közötti különbség. Az ATV ismertette ezt a levelet. 

Az újabb kutatások azt mutatták, hogy meg lehet növelni a két oltás között eltelt időt, és már az első beadott vakcina is nagy fokú védettséget ad. A mósodítás célja, hogy minél több embert lehessen beoltani már az első körben. Eddig általában bespájzolták a második körös készletet, hogy az biztosan meglegyen. 

Bár ezt az operatív törzs nem mondta ki, de miután a Pfizer és az Astra is várhatóan növelni fogja a szállításokat márciusban és áprilisban, a mostani kevesebb mennyiséget várhatóan inkább eloltják első körben a harmadik hullám fenyegetése miatt, a másodikat pedig megoldják a később érkező szállítmányokból. 

Akinek már van időpontja a második oltásra, annak a dátuma nem változik. 

A Moderna, valamint az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási sémán - nyilatkozta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a köztévének. Mint mondta, bíznak abban, hogy már az első oltás beadásával kialakítható lesz olyan védelem, amely megakadályozza a fertőzés terjedését. Így talán tavasz végére, nyár elejére olyan átoltottságot érnek el, ami valóban védelmet jelent a közösségnek.