Szivárványcsaládokért Alapítvány: Az örökbefogadás feltételeinek szigorítása épp a legnehezebb sorsú kisgyerekkel szemben igazságtalan

POLITIKA
2021 február 28., 13:31

„Amiről eddig szakemberek döntöttek, arról ezután egy politikus fog, és az azonos nemű párok örökbefogadása ellehetetlenül” – írja Facebook-oldalán a Szivárványcsaládokért Alapítvány, reagálva arra, hogy szombaton este megjelent a Magyar Közlönyben az örökbefogadást módosító kormányrendelet, ami alapján az örökbefogadáshoz az egyedülállóknak már külön miniszteri engedélyre lesz szükségük.

„A Szivárványcsaládokért Alapítvány álláspontja szerint az örökbefogadás feltételeinek szigorítása épp a legnehezebb sorsú kisgyerekkel szemben igazságtalan. Az azonos nemű párok nyitottabbak a problémásnak gond gyerekek örökbefogadására. Ha őket kizárjuk a lehetséges szülők közül, az végsősorban a legelesettebb és legnehezebb sorsú gyerekeket fosztja meg attól, hogy családban nőhessenek fel” – írja posztjában az alapítvány. Hozzátették, hogy úgy gondolják, a családokért felelős miniszternek, vagyis Novák Katalinnak „nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden kisgyerek szerető családra találhasson”, utalva ezzel Novák egy múlt heti interjúban tett kijelentésére, miszerint „a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között”.

Ezért az alapítvány arra kéri a kormányt, hogy az örökbefogadásoknál állítsa vissza a régi rendszert, amiben gyerekek sorsáról „nem politikus, hanem szakember döntött”, illetve „alakítson ki olyan szabályozást, ahol az örökbefogadásnál csak az számít, hogy a jelentkezők jó szülők legyenek, és a gyerekeknek szerető családot biztosítsanak. Legyenek akár különböző, vagy azonos neműek, vagy akár egyedülállók”.