Megjelent a kormányrendelet, ami Novák Katalin kegyes hozzájárulásához köti az egyedülálló szülők esetében az örökbefogadást

POLITIKA
2021 február 28., 07:59

Szombaton este a Magyar Közlönyben megjelent az örökbefogadással összefüggő eljárásrendet módosító kormányrendelet. Ez az, ami alapesetben csak házaspároknak teszi lehetővé az örökbefogadást. Az egyedülállóknak ehhez külön miniszteri engedélyre lesz szükségük. Az azonos neműek részére pedig ellehetetleníti az örökbefogadást. Miután a meleg párok nem házasodhatnak, korábban úgy tudtak örökbe fogadni, ha egyikük, hivatalosan egyedülállóként vállalta a gyereket.

Novák Katalin még novemberben azt mondta, hogy „Magyarországon homoszexuális párok eddig sem fogadhattak örökbe törvényesen gyermekeket. Ezért ezeket a párokat mi nem lehetetlenítettük el, egyszerűen bezártunk egy jogi kiskaput”.

A miniszter múlt pénteken azt nyilatkozta: „Ki merem jelenteni, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között”. (Ehhez képest 2020 novemberében a rendkívüli jogrend bevezetése után a kormány egyik első lépése volt benyújtani két törvényjavaslatot. Az egyik „az anya nő, az apa férfi” trivia alaptörvénybe emelése volt, a másik pedig az örökbefogadás házassághoz kötése. El is fogadták gyorsan. Arról, hogy az egyedülálló szülők örökbefogadását ellehetetlenítő törvény valójában az azonos nemű párok távoltartásáról szól, itt írtunk.)

Novák Katalin közleményt küldött az MTI-nek szombat este, amiben azt írja, „ahogyan eddig, ezután is szakemberek döntik majd el, hogy az örökbe fogadni szándékozók személyiségük és körülményeik alapján alkalmasak-e gyermek örökbefogadására.

Az arra alkalmas egyedülállók előtt továbbra is fennáll az örökbefogadás lehetősége. A családokért felelős tárca nélküli miniszternek a különös méltánylást érdemlő esetekben lesz hozzájáruló szerepe”.

Novák az Indexnek mút héten azt mondta, hogy először országosan megnézik, hogy van-e olyan házaspár, aki örökbe fogadná az adott gyereket, és ha nem, akkor kerülhetnek sorra az egyedülálló jelentkezők.

"Olyanok, akik valóban egyedül élnek, nem trükköznek."

A miniszter szerint bár közigazgatásilag hozzá tartozik annak az eldöntése, hogy kihez kerül a gyerek, „a konkrét örökbefogadási ügyekben továbbra is a szakemberek hozzák meg a döntéseket.”

"Ha egy gyermek érdeke, hogy őt egyedülálló szülő fogadhassa örökbe, már most megígérhetem, hogy ez nem rajtam fog múlni."

Novák múlt heti nyilatkozatára a Szivárványcsaládokért Alapítvány is reagált: szerintük „a családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden, a rendszerben lévő kisgyermek szerető családra találhasson. Köztük az az évi 70 kisgyermek is, akit eddig egyedülállók fogadtak örökbe".

Az alapítvány szerint sok olyan örökbefogadásra váró gyerek van, akire a házaspárok egymás után mondanak nemet, a kora, egészségügyi problémája vagy roma származása miatt. Azt írják, azonos nemű párok nyitottabbak ezeknek a gyerekeknek az örökbefogadására, így "ha őket kizárjuk a lehetséges örökbefogadó szülők közül, akkor épp a legelesettebb és legnehezebb sorsú gyerekeket fosztjuk meg attól, hogy családban nőhessenek fel."