Novák Katalin: "Ki merem jelenteni, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között"

POLITIKA
2021 február 19., 14:04

Történhetett valami az elmúlt időszakban az Index körül. 2018-ban Orbán Viktor még azzal pattintotta le az egyik újságírójukat, hogy fake news-gyáraknak nem nyilatkozik, mostanában viszont egyre több fontos kormányzati szereplő ad interjút a lapnak.

Pénteken Novák Katalinnal közöltek interjút, amiben a családokért felelős tárca nélküli miniszter a fiatalok SZJA-mentessége és a GYES mellett beszélt az örökbefogadás rendszerének átalakításáról is.

2020 novemberében a rendkívüli jogrend bevezetése után a kormány egyik első lépése volt benyújtani két törvényjavaslatot. Az egyik "az anya nő, az apa férfi" trivia alaptörvénybe emelése volt, a másik pedig az örökbefogadás házassághoz kötése. A törvényt el is fogadták, ennek értelmében pedig az egyedülállók örökbefogadása olyan különleges esetnek számít, amit Novák Katalinnak személyesen kell jóváhagynia. A törvény teljesen kizárja az örökbefogadásból azokat a meleg párokat is, akik korábban úgy tudtak örökbe fogadni, ha egyikük, hivatalosan egyedülállóként vállalta a gyereket.

A meleg párok örökbefogadására vonatkozó kérdésre Novák az Indexnek azt válaszolta, hogy mivel a 2009-es, élettársakról szóló törvény szerint a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe, ezért

"lehet vitatkozni arról, hogy mi mindent, illetve mit nem tesznek lehetővé a törvényeink, azonban jelenleg a szabály az szabály, és mi ezt tartatjuk be."

A miniszter szerint "itt nem arról van szó, hogy ki kit szerethet, hogyan élhet, kihez vonzódhat, hanem arról, hogy azokról a teljesen kiszolgáltatott gyerekekről, akikről lemondtak a vér szerinti szüleik, hogyan gondoskodik az állam."

"Ki merem jelenteni, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között, és mi eszerint állunk a kérdéshez."

Novák elmondta, hogy először országosan megnézik, hogy van-e olyan házaspár, aki örökbe fogadná az adott gyereket, és ha nem, akkor kerülhetnek sorra az egyedülálló jelentkezők.

"Olyanok, akik valóban egyedül élnek, nem trükköznek."

A miniszter szerint bár közigazgatásilag hozzá tartozik annak az eldöntése, hogy kihez kerül a gyerek, "a konkrét örökbefogadási ügyekben továbbra is a szakemberek hozzák meg a döntéseket."

"Ha egy gyermek érdeke, hogy őt egyedülálló szülő fogadhassa örökbe, már most megígérhetem, hogy ez nem rajtam fog múlni."

Novák nyilatkozatára a Szivárványcsaládokért Alapítvány is reagált: szerintük "a családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden, a rendszerben lévő kisgyermek szerető családra találhasson. Köztük az az évi 70 kisgyermek is, akit eddig egyedülállók fogadtak örökbe".

Az alapítvány szerint sok olyan örökbefogadásra váró gyerek van, akire a házaspárok egymás után mondanak nemet, a kora, egészségügyi problémája vagy roma származása miatt. Azt írják, azonos nemű párok nyitottabbak ezeknek a gyerekeknek az örökbefogadására, így "ha őket kizárjuk a lehetséges örökbefogadó szülők közül, akkor épp a legelesettebb és legnehezebb sorsú gyerekeket fosztjuk meg attól, hogy családban nőhessenek fel."

Novák az interjú végén reagált az "ominózus videótámadás-cunamira" is, amit a Hogyan lehet sikeres egy nő? című videója után kapott, amiben olyan állítások szerepelnek, minthogy egy nőnek nem szabad elhinnie, hogy folyamatosan versenyeznie kell a férfiakkal, és össze kell mérnie magát velük, hogy "legalább olyan beosztással, legalább olyan fizetéssel" rendelkezzen, mint ők.

A miniszter szerint állításait tudatosan félremagyarázták. Szerinte "a tartalmi, érdemi kritikának van helye, a gyalázkodásnak nincs", és az elmúlt tíz évének a munkássága alatt azért küzdött, hogy a nőknek ugyanolyan lehetőségei legyenek, mint egy hozzá hasonló adottságokkal rendelkező férfinak.

"[A]zt pedig bízzuk a nőkre, hogy akarnak-e versenyezni, s ha igen, mikor és kivel. Azt javaslom, ne keltsünk feszültséget ott, ahol magától is lenne, ott pedig pláne ne, ahol egyébként nem is lenne."