Novák Katalin szerint akkor lehetek sikeres, erős nő, ha nem hiszem, hogy legalább annyit kéne keresnem, mint egy férfinak

POLITIKA
2020 december 14., 10:56

Ha van még olyan nő az országban, akinek nem lett volna elég Kövér László iránymutatása a nők helyéről és feladatáról ebben a világban, azoknak nyújthatnak most segítséget Novák Katalin gondolatai. A családokért felelős miniszter Facebook-videóban mondja el, hogyan lehet sikeres, erős egy nő, és mi kell a női kiteljesedéshez.

link Forrás

Fiatal nőként nagy érdeklődéssel kattintottam bele a videóba, amiből azt tudtam meg, hogy

nekem, mint nőnek nem szabad elhinnem, hogy folyamatosan versenyeznem kell a férfiakkal, és össze kell mérnem magam velük, hogy "legalább olyan beosztással, legalább olyan fizetéssel" rendelkezzek, mint ők.

Szerencsére megnyugodhattam, hogy nem kell választanom a gyermekvállalás és a "komoly szakmai munka, felelősségteljes beosztás" közül, úgy látszik, elég az, ha csak abba nyugszom bele, hogy a felelősségteljes beosztásomban kevesebbet keresek, mint a férfi kollégáim. (Vagy velük kereshetek egyenlően? Csak a jövendőbeli férjemnek kell jobban keresnie nálam? Ezt sajnos nem derült ki világosan a videóból.)

photo_camera Nem kell választanunk a "gyermek válalás" és a "pozició" között! Fotó: Axióma Facebook


Novák szerint nem kell elhinnem, hogy nem dönthetek szabadon, és nem élhetem meg a kiteljesedésemet sokgyermekes családanyaként, "csak" a családomnak élve.

A miniszteri iránymutatás arra nem tér ki, mi lesz azokkal, akiknek a szabad döntés és a kiteljesedés nem a családanyaságban rejlik.

Novák hangsúlyozza, hogy a döntés (ami az, hogy családot vállaljunk a kiteljesedés érdekében) a mi kezünkben van, de elismeri, hogy nem könnyű meghozni ezeket a döntéseket. Nehéz úgy dönteni, hogy összekötjük az életünket valakivel, és nehéz eldönteni, hogy gyereket vállalunk. Hogy ez egy férfinak könnyebb-e, és őket ezért nem kell motivációs videóban buzdítani rá, azt nem tudom. Lehet, hogy nekik annyival felelősségteljesebb pozíciók jutnak a munkában, hogy hozzászoktak már ehhez a sok felelősségvállaláshoz.

Legalább arra a kérdésre nem kell választ keresnem, mi lesz azokkal, akik nőként nem egy férfival, hanem egy másik nővel kötnék össze az életüket és vállalnának gyereket, mert tök egyszerű: ne tegyék.

Novák Katalintól azt is megtudtam, hogy nem kell aggódnom: bár nem könnyű egyszerre gondoskodni a családról és dolgozni, "nekünk, nőknek annyi erő adatott, hogy még mások terheit is képesek vagyunk átvenni".

Merjünk bátor döntéseket hozni! Ne mondjunk le a privilégiumainkról egy rosszul értelmezett emancipációs küzdelemben

- mondja miniszter.

Arra buzdít, hogy "éljük meg a nők és férfiak közötti különbségekből fakadó összhang szépségét és lehetőségét", ami a videóban látható animáció szerint olyasmiket jelent, hogy örülni fogok, mikor a férjem le tudja venni a felső polcra rakott cumisüveget, amit én nem érek majd el.

photo_camera A gondoskodó férfi segít az erős nőnek levenni a cumisüveget a felső polcról. Fotó: Axióma Facebook

Novák búcsúzóul felsorolja, mennyi mindennek örülhetek nőként: például annak, hogy életet adhatok, hogy megadatott számomra "a szeretet és másokról való gondoskodás szépsége" (ami egy köztudottan kizárólagos női privilégium, ugye), és örülhetek, hogy van kiért felelősséget vállalnom.

Én pedig megköszönöm Novák Katalinnak az útmutatást, és örülök, hogy hogy az én gondolkodásomban nem csak az az egy "szabad döntése" lehet egy nőnek, hogy mások terhét cipelve viszi a családot.