Novák Katalin személyes kegyén múlhat, hogy valaki egyedülállóként is örökbe fogadhasson gyereket

középkor
2020 november 10., 20:13

Kedden került fel a parlament honlapjára az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat, melynek előadója Varga Judit miniszter, és mint a hvg.hu írja, a javaslatcsomag módosítaná a Polgári Törvénykönyv örökbefogadásról szóló részét is, kimondva, hogy gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás kivételével – csak házastársak fogadhatnak örökbe.

Kivételes esetben azonban egyedülállók is fogadhatnak örökbe gyermeket, de ez nagyon kivételes eset kell legyen, hiszen személyesen Novák Katalin kegyes hozzájárulása kell hozzá.

A törvénytervezet ugyanis így fogalmaz:

„A családpolitikáért felelős miniszter különös méltánylást érdemlő esetben hozzájárulhat az egyedül örökbe fogadni szándékozó személy örökbefogadásra való alkalmasságának gyámhatósági megállapításához. A miniszteri hozzájárulás megadásánál különösen figyelemmel kell lenni Magyarország Alaptörvénye XVI. cikk (1) bekezdésében foglaltakra.”

Nemrég még csak arról lehetett hallani, hogy a kormány megnehezíteni készül az élettársak és az egyedülállók számára az örökbefogadást, de ez a mostani módosítás gyakorlatilag el is lehetetlenítheti ezt. Hogy ez miért problémás, arról akkor hosszabban is írtunk.

A törvénytervezet azzal érvel, hogy kutatások és statisztikai adatok is alátámasztják, hogy a házasságok jóval tartósabbak, mint az élettársi kapcsolatok, és a gyermek mindenek felett álló érdeke az, hogy ne instabil, kiszámíthatatlan viszonyok között, hanem valóban tartós szeretetközösségben nevelkedhessenek fel.