Koronavírus-számok Magyarországon 07.23.
Elhunytak 0 Σ 30 020
Kórházban + 5 Σ 67
Fertőzöttek + 85 Σ 809 101
Tesztek + 10 007 Σ 6 284 811
Oltottak + 5 457 Σ 5 588 272
A legújabb trendek

Törölte a kormány a védőoltás típusát az oltási igazolványból

február 28., vasárnap 11:55

A kormány szombaton úgy módosította az oltási igazolványról szóló rendeletet, hogy abból törölték a védőoltás típusára vonatkozó részeket. Vagyis a mostani módosítás szerint vasárnaptól az egészségügyi szolgáltatónak a védőoltás típusát nem kell továbbítania a fertőzötteket nyilvántartó Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül, ha valaki védettségi igazolást kér.

Valamint hatályát vesztette az a rész is, ami szerint a védettségi igazolásnak tartalmaznia kell a védőoltás típusát, és ezt a védőoltást igazoló applikációból is kivették.A kormány csütörtökön jelentette be, hogy március 1-jétől kapják meg postán a védettségi igazolványt azok, akiket már korábban beoltottak vagy a védettség korábbi megbetegedés miatt fennál.

Így nem derülne ki, hogy ki melyik vakcinából kapott, pedig ennek a határátlépésnél nagy jelentősége lehet. Például Lengyelország a héten jelentette be, hogy szombattól a cseh-lengyel, illetve a cseh-szlovák határ átlépését kötelezően tíznapos karantén követi, ami alól csak a negatív vírusteszt vagy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít. Márpedig a nálunk is bevetett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinákat még nem hagyta jóvá az EU.