A fogvatartottak 7 százaléka fertőződhetett meg

járvány
2021 március 01., 08:37

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a 168 Órának árulta el, hogy eddig 1225 fogvatartott esetében igazolták a koronavírus-fertőzést. Mivel több mint 17 ezren vannak büntetés-végrehajtási intézetekben, ez azt jelenti, hogy a rabok nagyjából 7 százaléka kapta el a vírust.

A kiadott adatok szerint eddig öten haltak meg a vírus következtében, múlt héten 55 aktív fertőzöttről tudtak, és nem alakultak ki eddig gócpontok a börtönökben.

A BvOP azt is közölte a lappal, hogy tavaly március óta nincs lehetőség a magyar rabok látogatására, a kapcsolattartást jelenleg telefon- és Skype-beszélgetésekkel helyettesítik. Skype-hívásra minden fogvatartott jogosult, kérelme alapján hetente legfeljebb kétszer, alkalmanként minimum 30, maximum 60 percben .

A lapnak nyilatkozott Kovács Petra, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa. A szervezet szerint eltérő, hogy a fogvatartottak milyen gyakran és módon élhetnek a kapcsolattartási jogaikkal, ez intézményenként változik. A telefonálás pedig egyirányú, a hozzátartozók egyáltalán nem tudnak betelefonálni. A helyzetet nehezíti, hogy sok intézet nem rendelkezik megfelelő eszközökkel, a Békés megyei bv-intézetben kettő, a fiatalkorúak tököli bv-intézetében pedig például csak egy számítógép áll rendelkezésre az októberi adatok alapján, és ez jelentősen megnehezíti, hogy valaki időponthoz jusson.

A hatályos jogszabályok szerint június 30-ig tolták ki a látogatási tilalmat, hivatalos indokolás nélkül.

„Nagy felháborodást okozott a fogvatartottak és a hozzátartozók között, hogy idén június végéig nincs látogatás. Ez nagyon hosszú idő, semmilyen kapaszkodót, reményt nem ad sem a fogvatartottaknak, sem a hozzátartozóknak. Az is gondot okoz, hogy nincs megfelelő tájékoztatás arról, előreláthatólag mikor lesz bármiféle engedmény. A BV jelenleg csak annyit mond: nem. És nem adnak magyarázatot arra, hogy védőeszközökkel és negatív teszttel miért nincs lehetőség a látogatásra, vagy miért nincs valamilyen alternatív látogatási lehetőség” - mondta el a 168 Órának Kovács Petra.

Mint hozzátette, Magyarországon minden bv-intézetben van plexifalas beszélő-helyiség, de nyáron, a járvány enyhülésénél mégsem engedélyezték a látogatást, pedig Európa szinte összes országában rendelkezésre állt ez a lehetőség.