Előrehozott választásokat tartana és az alkotmányt is módosítaná az örmény kormányfő

külföld
2021 március 01., 18:11

Nikol Pasinján örmény kormányfő közölte hétfőn, hogy hajlandó lenne előrehozott parlamenti választásokat tartani, ha az ellenzék elfogadja konzultációk megtartásáról szóló javaslatát. Pasinján, aki súlyos belpolitikai nyomás alá került az Azerbajdzsántól ősszel elszenvedett hegyi-karabahi háborús vereség óta, egy nagyjából tízezer fős gyűlésen a hívei előtt bejelentette, hogy kezdeményezni fogja az alkotmány októberi módosítását.

Javaslata szerint a módosítással az ország jelenlegi parlamentáris kormányformáját félelnöki rendszerré változtatnák.Mint arról korábban írtunk, az elmúlt napokban súlyos politikai válság alakult ki Örményországban. A hadsereg hadsereg vezetése lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, mire ő meg leváltotta a vezérkari főnököt és az utcára hívta a híveit, nehogy a hadsereg megpuccsolhassa a kormányt. Az ellenzék is az utcára szólította a híveit, Pasinján hétfői beszédével párhuzamosan is több tízezren követelték a kormányfő lemondását a belváros egy másik részén.

Pasinján két éve került hatalomra egy korrupcióellenes tiltakozási hullám nyomán, amely Szerzs Szargszján bukását eredményezte. Hétfői beszédében a miniszterelnök Szargszjánt tette felelőssé a vezérkari főnök szavai miatt, szerinte Szargszján és a régi hatalom az ország törvényes vezetése ellen akarják vezetni a hadsereget.

Az örmény válság tavaly szeptemberben kezdődött, amikor kitört a háború Azerbajdzsánnal. Az azeriek hat hét alatt elfoglalták az addig örmények ellenőrizte Nagorono-Karabah tartomány jelentős részét. A háborút lezáró, Vlagyimir Putyin által összehozott fegyverszünet értelmében az örmények lényegében csak a tartomány fővárosát, és egy hozzá vezető utat tarthattak meg, és azt is orosz békefenntartók ellenőrzik. Ezt Nikol Pasinján ellenzéke teljes kapitulációnak értékelte és elfogadhatatlannak tartja.