Jogsi nélkül autóztak a kijárási tilalom alatt, testvéreik adatait diktálták be a rendőröknek

bűnügy
2021 március 01., 06:49

Szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emeltek vádat egy 39 éves férfival és 47 éves élettársával szemben, akik egy rendőri intézkedés során mindketten testvéreik adataival igazolták magukat.

A vádlottak tavaly áprilisban ismerősüknél voltak Balatonkeresztúron, ahol a férfi estefelé kölcsönkérte vendéglátója autóját, hadd próbálja ki. Az ismerősnek fogalma sem volt, hogy az illetőnek nincs jogosítványa, úgyhogy odaadta neki. Este tíz körül a környéken atóztaák, amikor az út mentén észrevették a marcali rendőröket. Gyorsan megfordultak, hogy kereket oldjanak, de a rendőrök gyanút fogtak, és hamar utolérték őket.

Az akkori járványügyi korlátozások alapján csak megfelelő indokkal hagyhatták volna el tartózkodási helyüket, úgyhogy mindketten saját testvéreik adatait adták meg. A járőrök ellenőrizték a vádlottak által bediktált adatokat, de nem észleltek olyan nyilvánvaló eltérést, ami kétséget ébresztett volna bennük, ezért a férfival szemben a kijárási korlátozások megsértése és a vezetői engedély nélküli vezetés miatt szabálysértési feljelentést tettek, míg élettársát 30 ezer forint helyszíni bírsággal sújtották.

A szabálysértési eljárások során azonban a hamisan megvádolt testvérek tisztázták magukat, és rövid időn belül kiderült az is, hogy a vádlottak éltek vissza adataikkal, akik beismerték a bűncselekmények elkövetését.

Az ügyészség a Marcali Járásbírósághoz benyújtott vádiratában közérdekű munkát kért a vádlottakra.