Szijjártó Péter kitüntette a távozó orosz nagykövetet

POLITIKA
2021 március 02., 08:46

A Magyar Érdemrend középkeresztje csillaggal kitüntetést adományozta Szijjártó Péter Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev távozó budapesti orosz nagykövetnek. Ennek apropóján a miniszter arról beszélt, hogy "a kölcsönös tisztelet alapján állva, a józan észre alapozva" akarja fejleszteni Magyarország és Oroszország kapcsolatait oly módon, hogy "az mindkét országnak előnyös legyen".

Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev (középen) Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (b) és Szijjártó Péter (j) társaságában 2017. február 2-án, Putyin elnök budapesti landolása után.
photo_camera Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev (középen) Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (b) és Szijjártó Péter (j) társaságában 2017. február 2-án, Putyin elnök budapesti landolása után. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Magyarország és Oroszország kapcsolatát az 1848-49-es szabadságharc leverése óta a legritkább esetben jellemezte a kölcsönös tisztelet.

Szijjártó Szergejev kitüntetése alkalmából arról beszélt, hogy Magyarország nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdekei is a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatépítést diktálják.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a magyar történelemből fakadó tanulság az, hogy Magyarországnak mindig az a jó, ha Kelet és Nyugat között jó együttműködés van, mert ha nincs, annak Közép-Európa általában a vesztese (ld. fentebb).