Koronavírus-számok Magyarországon 04.22.
Elhunytak + 214 Σ 26 001
Kórházban - 590 Σ 7 507
Fertőzöttek + 3 607 Σ 760 967
Tesztek + 26 406 Σ 5 205 923
Oltottak + 55 854 Σ 3 419 450

WHO: Erősen ellenjavalt a hidroxiklorokin használata a koronavírus gyógyítására

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO ajánlásait megfogalmazó testület (GDG) szakértői a BMJ nevű brit orvosi szaklapban kedden közzétett jelentésükben azt javasolják, hogy az orvosok ne használják a koronavírus-járvány elleni harcban az eddig malária és néhány autimmun betegség kezelésére alkalmazott gyógyszert, úgy fogalmaznak „nem érdemes” további kutatásokat végezni vele. Az MTI azt írja, a szakértők ezt az ajánlást hat, összesen több mint hatezer ember részvételével végzett véletlenszerű kontrollkísérlet alapján adták ki.

A betegeket kezelő orvosok és egészségügyi intézmények számára megfogalmazott WHO-ajánlás szerint a hidroxiklorokin „többé nem kutatási prioritás, és a forrásokat inkább más, ígéretesebb gyógyszerek vizsgálatára kell fordítani”.

Egyébként már 2020 augusztusában bebizonyosodott, hogy a hidroxiklorokin egyáltalán nem hat a koronavírusra, igaz, akkor még csak a Neuenbergi Egyetem kutatói végeztek metaelemzést, 29 különböző vizsgálat adatait kiértékelve. Akkor arra jutottak, hogy az összesen 33 ezer emberen végzett tesztek szerint a hidroxiklorokin önmagában nem befolyásolja a kórházba erült betegek halálozási arányát,vagyis nem csökkenti, de szerencsére nem is növeli a halálozás kockázatát.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó