A hidroxiklorokin immár bizonyítottan hatástalan a koronavírus ellen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nyolc hónappal a koronavírusjárvány kezdete után bebizonyosodott, hogy az egyik gyógyszer, amihez eleinte nagy reményeket fűztek, egyáltalán nem hat a koronavírusra.

Az eredetileg malária ellen kifejlesztett, de artritisz és lupusz kezelésére is használt hidroxiklorokin sok szempontból kecsegtető volt, leginkább azért, mert olcsó, és elég nagy mennyiségben áll rendelkezésre, mert a hétköznapokban is gyakran használt gyógyszer. Eleinte az anekdotális tapasztalatok jók voltak a szerrel, azonban az első klinikai vizságlatok eredményei kétségbe vonták a hatásosságát.

Mi több, bizonyos vizsgálatokat, például az amerikai hadiveteránokat ellátó intézményekben végzetteket sürgősen fel is függesztették, mert felmerült, hogy a hidroxiklorokinnal kezelt betegek körében még magasabb is a halálozás a mellékhatások miatt.

A témában most a Neuenbergi Egyetem kutatói végezték el az eddigi legnagyobb metaelemzést, 29 különböző vizsgálat adatait kiértékelve. Az összesen 33 ezer emberen végzett tesztek eredményének összegzése szerint a hidroxiklorokin önmagában nem befolyásolja a kórházba erült betegek halálozási arányát, vagyis nem csökkenti, de szerencsére nem is növeli a halálozás kockázatát. Más gyógyszerrel kombinálva viszont kimondottan veszélyes is lehet. Eleinte pont így az azitromicin nevű antibiotikummal kombinálva adták a betegeknek, pedig ez a kombináció a neuenburgi kutatók szerint 29 százalékkal növelte a halálozás kockázatát. (Via MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót