A hidroxiklorokin immár bizonyítottan hatástalan a koronavírus ellen

Nyolc hónappal a koronavírusjárvány kezdete után bebizonyosodott, hogy az egyik gyógyszer, amihez eleinte nagy reményeket fűztek, egyáltalán nem hat a koronavírusra.

Az eredetileg malária ellen kifejlesztett, de artritisz és lupusz kezelésére is használt hidroxiklorokin sok szempontból kecsegtető volt, leginkább azért, mert olcsó, és elég nagy mennyiségben áll rendelkezésre, mert a hétköznapokban is gyakran használt gyógyszer. Eleinte az anekdotális tapasztalatok jók voltak a szerrel, azonban az első klinikai vizságlatok eredményei kétségbe vonták a hatásosságát.

Mi több, bizonyos vizsgálatokat, például az amerikai hadiveteránokat ellátó intézményekben végzetteket sürgősen fel is függesztették, mert felmerült, hogy a hidroxiklorokinnal kezelt betegek körében még magasabb is a halálozás a mellékhatások miatt.

A témában most a Neuenbergi Egyetem kutatói végezték el az eddigi legnagyobb metaelemzést, 29 különböző vizsgálat adatait kiértékelve. Az összesen 33 ezer emberen végzett tesztek eredményének összegzése szerint a hidroxiklorokin önmagában nem befolyásolja a kórházba erült betegek halálozási arányát, vagyis nem csökkenti, de szerencsére nem is növeli a halálozás kockázatát. Más gyógyszerrel kombinálva viszont kimondottan veszélyes is lehet. Eleinte pont így az azitromicin nevű antibiotikummal kombinálva adták a betegeknek, pedig ez a kombináció a neuenburgi kutatók szerint 29 százalékkal növelte a halálozás kockázatát. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.