A Jobbik szerint csak véletlenül robbant be a füstbomba a képviselői irodaházban

baleset
2021 március 03., 21:00

A Jobbik szerint véletlen indult be az egyik szakértőjük kezében a füstgránát szerdán az Országgyűlés Irodaházában. A párt közleménye szerint egyelőre tisztázatlan, hogy a füstgránát hogyan és mikor kerülhetett az épületbe. Mivel a füstgránát dobozán olvasható lejárati idő 2018-as, feltételezhető, hogy azt jóval korábban vihette be valaki az irodaházba.

Tűzoltók az Országgyűlés Irodaháza előtt
photo_camera Tűzoltók az Országgyűlés Irodaháza előtt Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

Az Országgyűlés sajtófőnöke korábban arról számolt be, hogy Szabó Bencének, a Jobbik szakértőjének kezében beindult egy füstgránát a Jobbik-frakciója által használt 242-es szobában, ami miatt akkora füst keletkezett, hogy az aktiválta a tűzjelző rendszert és működésbe lépett a tűzvédelmi rendszer. Az első becslések szerint az Országgyűlés Hivatalának szerverszobájában emiatt milliós nagyságrendű kár keletkezett.

A Jobbik szerint a munkatársuk leltározás közben akadt rá a füstgránátra. „Mivel nem sejtette mit tartalmaz a sztaniolpapírba csomagolt tárgy, óvatlanul nyúlt hozzá. Örömteli, hogy nem sérült meg senki, csupán vagyoni kár keletkezett, amit az időközben beindult oltóberendezés okozott. Érdemes hangsúlyozni, hogy a leltározó kollégák lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem keletkezett nagyobb kár, hiszen a beindult füstgránátot azonnal kihelyezték az ablakpárkánya. Segítséget ők maguk kértek az őrszolgálattól” - írja a párt.

Mivel az Országgyűlés Irodaháza az Országgyűlési Őrség által védett létesítmény, szigorú beléptetési rendszerrel, ezért számukra is érthetetlen, annak idején hogyan csúszhatott át egy ilyen eszköz az ellenőrzésen.

Az V. kerületi rendőrkapitányság munkatársai a helyszínen vizsgálják az esetet, az elkövetőket a rendőrök visszatartották, kihallgatásuk jelenleg is tart. Az országos rendőrfőkapitány az eset körülményeinek vizsgálatára a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki.