“A Magyarságkutató finanszírozása olyan, mintha a vírustagadókat támogatná az állam”

TUDOMÁNY
2021 március 03., 11:24

Sistergős kritikát kapott a kormány áltudományos szervezete, a Magyarságkutató Intézet, amelynek főigazgatója hivatásos házmester, vagyis egy társasházkezelő cég vezetője volt, mielőtt kormányzati sumerológus lett belőle.

Molnár Antal történész, Történettudományi Intézet igazgatója, a vatikáni Pápai Történettudományi Bizottság tagja a Válasz Online-nak adott friss interjújában ugyanis igen élesen bírálta a legutóbb a pozsonyi csatáról készített, hibáktól hemzsegő és egész koncepcióját egy latin mondat félrefordítására építő animációs filmmel feltűnést keltő szervezetet.

“Nekünk nem az a fő bajunk, hogy tudatlanságból vagy szándékosan félrefordítottak egy latin mondatot A pozsonyi csata című filmben, és a magyarok állítólagos kiirtására épül az egész koncepció. Az a nyíltan hangoztatott álláspont a probléma, amely szerint a történelem nem tudomány, csupán vélemények halmaza. Mindenki azt fogad el belőle, amit jónak lát, s egy házmester álláspontja éppen annyit számít, mint egy tudósé” - mondta Molnár az interjúban.

A tudós nem bánt kesztyűs kézzel a hun magyar rokonságról hablatyolókkal és a köztévével sem:

“Úgy érzem, ezt a tudást és erőfeszítést kérdőjelezik meg az olyan okoskodások, hogy a hun és a hungarus ugyanaz, tehát hunok lennénk. Ma már sajnos nem csak nem kültelki kocsmákban dívik ez a „kutatás”. Intézetet lehet erre alapítani és ez folyik a közszolgálati televízióból is – e szemlélet ellen mi mindig tiltakozni fogunk.”

Molnár Antal az interjúban megmutatta, hogy ha cinkelésről van szó, egy középkortörténész bármikor felveszi a versenyt bármelyik rapperrel. A Magyarságkutató vezetőjét és a kormánymédia házmestertempójú feljelentőemberét ugyanis így házmesterezte le és oltogatta:

“Amikor a társasházat, ahol lakom, Horváth-Lugossy Gábor házmester-vállalkozása kezelte, még nem gondoltam, hogy főigazgató úr egyszer a történelmet is felveszi tevékenységi körébe. Szakmai ártalom a dokumentálás, így máig megvannak a közös költséggel, dugulással és takarítással kapcsolatos levelek az egykor szintén e cégnél dolgozó Szakács Árpád aláírásával. “

Hogy az interjút ezzel zárja:

"A Magyarságkutató költségvetési finanszírozása valóban olyan, mintha a vírustagadókat támogatná az állam. Előbbi főigazgatójának annyi köze van a történelemhez, mint Gődény Györgynek az orvostudományhoz, bár utóbbinak legalább patikusi végzettsége van."