A teljes felsőoktatási rendszerre új finanszírozási rendszert vezetnek be

oktatás
2021 március 03., 05:13

Nemcsak a modellváltásban érintett egyetemek élete változik meg, a következő tanévtől a teljes felsőoktatási rendszerre új finanszírozási rendszert vezetnek be. Míg eddig az állami támogatás jórészt a felvett diákok számától függött, a jövőben meghatározó szempont lesz a tudományos, kutatási tevékenység is – írja a Magyar Nemzet.

A kormány tervei szerint az egész felsőoktatásra vonatkozóan bevezetnek egy „háromlábú” finanszírozási rendszert, amiben külön támogatás vonatkozik az oktatás költségeire (továbbra is hallgatóarányos elosztásban), az üzemeltetésre, vagyis az épületek fenntartásának fedezésére és a tudományos, kutatási tevékenység finanszírozására. A lap szerint osztrák mintán alapuló megoldásnak az célja, hogy a felsőoktatási intézmények versenyképesebbé váljanak.

„A szereplőket az objektíven mérhető és számon kérhető minőségi és mennyiségi teljesítményelvárások meghatározásával teszik érdekeltté a hatékonyság és a minőség javításában” – közölte a lappal az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Hozzátették, hogy a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van, de szerintük biztos, hogy az egyetemek gazdálkodása kiszámíthatóbbá és stabilabbá válik. (MTI)