Azt hinnéd, hogy valami kígyó vagy pók a leghalálosabb állat Ausztráliában, de nem

ÁLLAT
2021 március 03., 15:09

A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

Az intézet országos sérülésfelügyeleti egysége által szerdán kiadott jelentés szerint az ausztrálok kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba méh- vagy darázscsípés, mint bármely más állat csípése, marása miatt annak ellenére, hogy Ausztrália ad otthont a világ néhány leghalálosabb kígyójának, pókjának és tengeri teremtményének.

Több mint 3500 ausztrál ember került kórházba valamilyen mérgesállattal vagy -növénnyel való találkozás miatt 2017-2018-ban. Az esetek 26 százalékában - ez 927 embert jelent -, méhcsípés miatt volt szükség kórházi ellátásra. Az esetek 19 százalékáért (666 ember) pókok, 17 százalékáért kígyók voltak a felelősek.

Az érintett időszakban 19 ember halálát okozták mérges állatok: 12-en méh- és darázscsípés, heten kígyómarás miatt haltak meg.

James Harrison professzor, a tanulmány egyik társszerzője szerint az eredményeiket figyelmeztetésnek kéne venni és az ausztráloknak tudatosítaniuk kellene magukban az allergiás reakció lehetőségének veszélyét. "Sokan nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a méhek is részei a képnek" - jegyezte meg a szakember.

Ausztrália ad otthont a világ 25 legmérgezőbb kígyófajából 20-nak, valamint a tölcsérhálós pókoknak, amelyeket a leghalálosabb mérgű pókokként tartanak számon.

A kórházi ellátást igénylő pókharapások több mint 40 százalékáért a vöröshátú pókok, míg a kígyómarások 36 százalékáért barnakígyók voltak a felelősek.

Harrison szerint a szárazföldön élő mérgesállatok mellett Ausztráliában él a világ néhány legmérgezőbb tengeri teremtménye is, köztük az irukandzsi nevű medúzafaj. A szakember szerint ennek ellenére az érintett időszakban kevesebb mint 400 ember került kórházba ilyen tengeri állatokkal való találkozás miatt.

A csípések és harapások miatti kórházi kezelések aránya az Északi területen volt a legmagasabb és az Ausztráliai fővárosi területen a legalacsonyabb. (MTI)