Nem marad KDNP-s nélkül a Néppárt: Hölvényi György nem tört meg, folytatja

POLITIKA
2021 március 03., 16:27

Miután az Európai Néppárt frakciója nagy többséggel elfogadta a csoport új szabályzatát, ami lehetőséget ad a fideszes képviselők eltávolítására, majd a Fidesz 12 EP-képviselője kilépett az EPP frakciójából, Hidvéghi Balázs arról kezdett beszélni, hogy a Néppárt balra tolódik, folyamatosan veszíti el karakterét, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig arról írt, hogy a pártcsalád frakciója kizárósdival és politikai alapon történő diszkriminációval van elfoglalva a járvány elleni védekezés közben.

Mindez nem rendítette meg a néppárti frakció egyetlen KDNP-s képviselőjét, Hölvényi György felismerte a történelmi pillanatot, hogy önálló arcélt alakítson ki a sokat látott pártjának. Szerda délután közölte az MTI-vel, hogy folytatja az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában megkezdett munkáját. Elmondta, hogy a KDNP Antall József korábbi miniszterelnök és Helmut Kohl korábbi német kancellár hívására még az 1990-es évek elején csatlakozott az Európai Néppárt pártcsalád elődjéhez, a Kereszténydemokraták Európai Szövetségéhez (EUCD), tagsága azóta folyamatos.

Hölvényi György az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
photo_camera .Hölvényi György az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Hölvényi úgy látja, hogy az alapszabály-módosítás - ellentétben a Fidesszel - a KDNP számára nem teremt jogi helyzetet, közvetlen kényszerítő erő hiányában nem vesz el megszerzett tisztséget.

Hölvényi György feladatának tartja, hogy a lehetőségekhez képest tovább erősítse a vallásszabadságért, az üldözött keresztényekért, a vallások közötti párbeszéd előmozdításáért, valamint az európai fejlesztéspolitikáért megkezdett európai parlamenti munkáját.