Koronavírus-számok Magyarországon 9/24/2021
Elhunytak + 6 Σ 30 151
Kórházban + 27 Σ 438
Fertőzöttek + 531 Σ 820 078
Tesztek + 14 435 Σ 6 858 523
Oltottak + 4 264 Σ 5 873 523
A legújabb trendek

Az előzetes eredmények szerint 81 százalékos hatékonyságú az indiai vakcina

március 4., csütörtök 15:11

A 26 ezer emberen végzett klinikai tesztek előzetes eredményei szerint 81 százalékos hatékonyságú az indiai Bharat Biotech Covaxin nevű koronavírus-vakcinája. Az indiai fejlesztésű oltás biztonságosnak is tűnik, legalábbis nem érkezett hír nem várt mellékhatásokról. Az eredmények szakértői értékelése még nem történt meg, ezek alapján elképzelhető, hogy a végső adatok más hatékonyságarányt fognak mutatni, ennek ellenére azonban Indiában örömmel fogadták az eredményeket, hiszen a hazai fejlesztésű, hatékony oltás hatalmas segítség lesz majd az indiai hatóságoknak a több mint 1,3 milliárdos lakosság beoltásában.

Fotó: VISHAL BHATNAGAR/NurPhoto via AFP

A hatékony saját vakcina várhatóan növeli majd a nagyobb önellátásra törekvő, hindu nacionalista Narendra Modi miniszterelnök és a mögötte álló kormánypárt népszerűségét is.

Az indiai vakcinából néhány ország már kötött is le adagokat, de Brazíliában például az utóbbi hetekben az indiai vizsgálati eredmények késlekedése miatt kételkedni kezdte a Covaxin hatékonyságában. Indiai szakértők szerint a mostani eredmények bizonyára lecsendesítik a kritikusokat, megnyugtatni viszont csak a végleges, ellenőrzött eredmények publikálása fogja őket.

A Covaxin egyébként a kínai Sinopharméhoz hasonló technológiájú, elölt koronavírust tartalmaz. (New York Times)