Az olasz kormány nem engedte az AstraZenecának, hogy Ausztráliába vigyen 250 ezer adag koronaoltást

járvány
2021 március 04., 18:41

Olaszország nem engedélyezte a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának Ausztráliába szállítását, és az Európai Bizottság támogatta a döntést - közölték uniós források csütörtökön Brüsszelben, illetve Rómában.

A források szerint az AstraZeneca vállalat csütörtökön kért engedélyt az olasz kormánytól, hogy mintegy 250 ezer adag oltóanyagot exportálhasson Ausztráliába a Róma melletti üzeméből.

Az olasz kormány visszautasította a kérést, amelyet az Európai Bizottság arra hivatkozva támogatott, hogy a gyógyszercég nem teljesítette az uniós szerződésekben rögzített, az Európai Unió országaiba irányuló szállítási kötelezettségeit. A döntésre a koronavírus elleni oltóanyag-kereskedelem nyomon követésére szolgáló, január végén létrehozott uniós exportfelügyeleti mechanizmus keretében került sor - közölték.

Információk szerint a vakcinaexportot ellenőrző uniós mechanizmus elindítása óta az Európai Bizottság legkevesebb 150 kérelmet hagyott jóvá a koronavírus elleni vakcina kivitelére, illetve a mechanizmus létrehozását megelőzően is engedélyezte Európában gyártott oltóanyagok kivitelét. A csütörtöki döntésig nem utasított el egy kérelmet sem.

Az exportengedélyekért az az EU-tagállam felelős, amelyben a kivitelre szánt vakcinákat előállították. A tagállamnak a döntés meghozatala előtt ki kell kérnie az uniós bizottság véleményét.

Az Európai Bizottság ez idáig három gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájának adott ideiglenes uniós forgalomba hozatali engedélyt. A Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég, illetve a Moderna amerikai biotechnológiai vállalatokkal ellentétben az AstraZeneca ez idáig nem szállította le maradéktalanul az unióval kötött szerződés szerinti oltóanyagmennyiséget az EU tagállamaiba. Információk szerint a gyógyszergyár február végén arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei esztendő második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, 180 millió koronavírus elleni oltóanyagnak. (MTI)