Megint börtönbüntetésre ítélték Siklósnagyfalu polgármesterét

bűnügy
2021 március 04., 16:26

A Pécsi Törvényszék költségvetési csalás és sikkasztás miatt jogerősen 1,5 év, 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a baranyai Siklósnagyfalu független polgármesterét.

A törvényszék azt írta, a Kosztics József (független) polgármester irányítása alatt álló település önkormányzata 2011-ben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.

Kosztics József, Siklósnagyfalu polgármestere
photo_camera Kosztics József, Siklósnagyfalu polgármestere Fotó: RTL Híradó

Kamuszámlákkal hívtak le pénzt

A egyik esetben az iskola újraindítása címén igényeltek forrást a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól (ma: Emmi). A támogatási szerződés megkötése után a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett – utólag, valótlan tartalmú számlák kiállítására alapított – gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. A másodrendű vádlott a cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát. Emellett a polgármester egy másik társaságtól is beszerzett egy, 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát.

A polgármester benyújtotta a számlákat a minisztériumhoz, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek a községnek. De ezek a számlák valótlan tartalmúak voltak, a munkákat már korábban más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban szintén igénybe vett állami támogatást – közölte a bíróság.

A polgármester a baranyai munkaügyi központtal is kötött szerződést, a „Kistérségi Startmunka” mintaprogramban való részvételről. Erre a pályázatra is benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított, valótlan tartalmú számlákat, amik alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A polgármester kb. 5 millió forintot felvett az önkormányzattól, ez a másodrendű vádlott cége által kiállított, földmunkákról, építési tevékenységről szóló, valótlan tartalmú számlákkal került be az önkormányzat könyvelésébe.

A felfüggesztett börtön ellenére…

A jogerős határozat értelmében a polgármestert költségvetési csalás, sikkasztás, számvitel rendjének folytatólagosan elkövetett megsértése és magánokirat hamis felhasználása miatt 1,5 év, 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A másod-, harmad- és negyedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és sikkasztás miatt ítélték el, ezért a másodrendű vádlottat 1 év, 3 évre felfüggesztett börtönre, a harmad- és negyedrendű vádlottat pénzbírságra ítélték.

…most is hivatalban van

A Pécsi Törvényszék az MTI érdeklődésére közölte, hogy a most is hivatalban lévő polgármester január óta egy másik ügy miatt letartóztatásban van jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás gyanúja miatt. Az általa irányított önkormányzatnak és a helyi szociális szövetkezetnek 7,3 millió, illetve 6,9 millió forint kárt okozott a gyanú szerint.

A gyanúsított többször állt már bíróság előtt hasonló bűncselekmények elkövetése miatt, kétszer is börtönbüntetésre ítélték, 2006-ban azért kellett lemondania a polgármesterségről, mert nem vonult be a 14 hónapos, lopásért és okirat-hamisításért kapott büntetését letölteni. 2019 őszén mégis 82 százalékkal választották újra Siklósnagyfaluban. (MTI)