Kétszer is börtönbüntetésre ítélték, mégis 82 százalékkal választották újra Siklósnagyfalu polgármesterét

POLITIKA
2019 október 14., 19:50
comments 86

Kosztics József ha tud, indul Siklósnagyfalu polgármesteri székért. És nyer is, a tisztségtől legfeljebb jogerős börtönbüntetés tudja távol tartani. Ahogy történt ez 2006-ban, amikor azért kellett lemondania a falu vezetéséről, mert korábban nem vonult be a rá kirótt 14 hónapos büntetést letölteni, amit lopásért és okirat-hamisításért kapott. Letöltötte, 2010-ben már újra indult és nyert is, 2014-ben is újraválasztották és most vasárnap is.

Csakhogy októberben ismét letöltendő börtönbüntetésre ítélték Koszticsot, három társával együtt költségvetési csalásban és sikkasztásban találtak bűnösnek. Még 2011-ben, a börtönbüntetését letöltött, de már újra frissen megválasztott polgármesterként újíttatta fel a település iskoláját, amire másodszor is 17 millió forintos minisztériumi támogatást kért. Ennek egy részéből viszont az önkormányzat épületére csináltatott új tetőt, egy másik részét pedig elsikkasztotta.

A bíróság ezért ítélte börtönre, de csak elsőfokon. Így Kosztics elindulhatott. Azt RTL-nek korábban azt mondta, szerinte a falu bízik benne.

82 százalékkal nyert vasárnap. Addig nem kell lemondania, amíg jogerőssé nem válik a döntés.

link Forrás

Alsószentmárton - hűtlen kezelés

Nyert Alsószentmártonban Budai László is, ha nem is túl nagy, csak 34 százalékos támogatottsággal. Őt hűtlen kezelés miatt idén júniusban első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A Budai által vezetett önkormányzat a polgármester feleségét bízta meg az önkormányzati hivatal takarításával, és a napi 2 órás munkáért főállású bért fizettek neki – számolt be róla az RTL Híradó. A szerződést 2014-ban a frissen megválasztott polgármester alpolgármestere kötötte meg, ezért a bíróság mindkettejüket elítélte. A nő 2014 és 2016 között havi nettó 130 ezer forintot keresett így, összesen közel 2,5 milliót fizettek ki neki, ezt a két tisztségviselőnek az ítélet szerint a saját vagyonából kell visszafizetnie. A polgármester 8 hónap börtönt, az alpolgármester 800 ezer forint pénzbüntetést kapott, 1 évre felfüggesztve. A település vezetője tagadta, hogy bűncselekményt történt volna, fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. A férfi egy másik ügyben is ítéletre vár: Budai a vád szerint csoportosan garázdálkodott, amikor 2 éve a társaival egy másik település, Drávapiski polgármesterét úgy megverte egy üzleti vita miatt, hogy Mali Zoltánt mentőhelikopter vitte kórházba.

Újszentiván, Tiszasziget - voksturizmus

Újraindult és polgármester is lett Újszentivánon Putnik Lázár és Tiszaszigeten a Fidesz-KDNP színeiben Ferenczi Ferenc. Róluk most augusztusban írta meg az Átlátszó, hogy voksturizmus miatt jogerősen elítélte őket a bíróság. A céljuk az volt, hogy mivel a két település lakosságszáma 2000 fő alatt volt, önkormányzati társulásban kellett működniük. Hogy ez alól kikerüljenek, a fiktív betelepítéssel hizlalták fel a falvak népességét. A súlyosabb büntetést: másfél év börtönt, 1 évre felfüggesztve a szerb állampolgárok papíron betelepítéséért a végrehajtók kapták. Az értelmi szerzők, a polgármesterek megúszták pénzbírsággal.

Gyömrő - számlagyár

Nyert Gyömrőn Gyenes Levente is. 14 éve volt polgármester, amikor 2016 augusztusban elítélték egy számlagyáras ügy vádlottjaként. Gyenes akkor lemondott ugyan, de rögtön bejelentette, hogy újraindult a megüresedett székért, mert szerinte a gazdasági ügyei nincsenek összefüggésben a polgármesteri munkájával, és a szavazók az ítélet ismeretében eldönthetik, hogy megbízzák-e újra a város irányításával.

2016 augusztusban nagy fölénnyel, a szavazatok 80 százalékával újraválasztották az elítélt polgármestert.

A Pest megyei kormányhivatal viszont jelezte, hogy ez szerintük nincs így rendben. Nem a megbocsátó helyi demokráciával volt gondjuk, hanem azzal, hogy Gyenes szerintük addig méltatlan a posztra, amíg a büntetőjogi jogkövetkezményeket viseli, márpedig az 2018 áprilisig tart, a választás viszont 2016 nyarán volt. (Az önkormányzati törvény szerint aki ellen jogerős, büntetőügyben született ítélet van életben, nem választható településvezetőnek.) Gyenes ezt nem fogadta el. Szerinte a méltatlanság az előző mandátuma visszaadásával megszűnt. A jogerős ítéletet még az előző polgármesteri megbízatása idején hozták, az új választással tiszta lapot nyitott. Annyira nem volt légből kapott ez a verzió sem, hogy még a Belügyminisztérium is osztotta ezt az álláspontot.

Hosszú huzavona és az időközi polgármesterválasztás után 5 hónappal mondta ki jogerősen a közigazgatási bíróság, hogy Gyenes méltatlan a posztjára, mert a rá kiszabott büntetés még érvényben volt az újraválasztása idején.

Az újabb időközi választáson Gyenes nem tudott elindulni, de most már igen, és 67 százalékos többséggel újra Gyömrő polgármestere lett.

link Forrás

Tyudok - zaklatás

Maradt polgármester Tyukodon Czibere József is. Őt az önkormányzatnál dolgozó anyakönyvvezető, Németh Pálma 2017-ben jelentette fel, mert állítása szerint a polgármester többször is zaklatta. A rendőrség előbb lezárta az ügyet, mert szerintük nem történt bűncselekmény, de Németh Pálma panaszt nyújtott be a nyomozás lezárása miatt. Ennek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyt is adott, és elrendelte a nyomozás folytatását. A polgármestert a Blikk szerint 2018-ban rabosították is. A 168 Óra szerint a főügyészség 2018 áprilisi határozata azt is kimondta, hogy a nyomozás adatai szerint Czibere szeméremsértés vétségét és könnyű testi sértés vétségét megvalósította. A 168 óra szerint Cziberét a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozás még nem zárult le, Czibere bűnössége vagy ártatlansága sem bizonyosodott be. Czibere fideszesként nyert 2014-ben, de a párt mostanra ejtette, és indított egy másik jelöltet. Czibere függetlenként azért elindult, és nyert is. 42,65 százalékkal.

Tiszabő - csalássorozat

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Tiszabő polgármesterét a „szocpolos” csalássorozat ügyében 2017-ben, nem jogerősen a Debreceni Törvényszék. Bruna László most úgy nyert, hogy nem is indult vele szemben senki. Részletek itt.

Tállya - minősített vesztegetés, hivatali visszaélés, hatóság félrevezetése

Szintén egyedüli jelölt volt, így száz százalékos támogatottsággal nyert Tállyán Osika József. Őt a Központi Nyomozó Főügyészség minősített vesztegetéssel, hivatali visszaélés bűntettével és hatóság félrevezetésével vádolta meg tavaly ősszel. Az RTL Klub számolt be arról, hogy a nyomozóhatóság szerint csak akkor akarta engedélyezni egy külföldi vállalkozó borüzem építését, ha a munkákkal a nevelt fia cégét bízzák meg. Amikor mással fogtak neki az építkezésnek, a polgármester leállította a munkát és elzavarta a munkásokat. A rendőrségnek később azt mondta, hogy őt támadták meg a munkások. A nyomozóhatóság 5 év letöltendő börtönt és egy millió forint pénzbüntetést kért a polgármesterre. Jogerős döntés még nincs.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.