A rendőrség szerint csütörtökön fegyveresek támadhatják meg a Capitoliumot

külföld
2021 március 04., 05:29

Az amerikai törvényhozás, a Capitolium rendőrsége közölte, hogy olyan hírszerzési információhoz jutott, amely szerint egy fegyveres csoport készül betörni a Capitolium épületébe csütörtökön.

A szerdán nyilvánosságra hozott közleményben nem nevezték meg a szervezetet, mindössze egy „azonosított milíciacsoportként” írták le. A capitoliumi rendőrség együttműködik a helyi, állami és szövetségi ügynökségekkel, hogy elejét vegye „bármilyen fenyegetésnek a Capitoliummal szemben”, hozzátéve, hogy „komolyan veszik a hírszerzést.”

A The Washington Post azt írta, hogy a fenyegetés miatt nem tartják meg a képviselőház csütörtöki ülését, de a szenátusi ülés változatlanul tervbe van véve, ahol Biden 1,9 trillió dolláros COVID-segélycsomagjáról fognak vitázni.

Donald Trump volt amerikai elnök hívei január elején megrohamozták a Capitoliumot azt követően, hogy Trump nagygyűlést tartott a közelében. A törvényhozásban éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készültek hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. A demokrata többségű képviselőház - a nagygyűlésen mondott, gyújtó hatású beszéde miatt - lázadás szításának vádjával alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) indított Trump ellen, akit azonban a szenátus végül felmentett.

Az igazságügyi minisztérium több mint 300 ember ellen emelt vádat az ostromban való részvételéért. A letartóztatottak között voltak az Oath Keepers, a Three Percenters és a Proud Boys nevű szélsőséges jobboldali csoportok tagjai is. Az Oath Keepers és a Three Percenters fegyveres milíciacsoportok. (MTI, BBC)