Szlovákia bekérette a magyar nagykövetet

külföld
2021 március 04., 17:53

A Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériumába bekérették Pető Tibor magyar nagykövetet Szijjártó Péter magyar külügyminiszter látogatásával, és az állampolgársági törvény módosításával összefüggésben – írja a Paraméter.

Az Új Szó azt írja, Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár a TA3 hírtévé politikai vitaműsorában arról beszélt, azért nem akarták megengedni, hogy a Szlovákiában élők (így a szlovákiai magyarok) érzelmi vagy kulturális kötődés alapján felvehessék egy másik ország állampolgárságát, mert az olyan problémákat okozna, mint Kelet-Ukrajnában, Dél-Oszétiában és Abháziában. (Ezeken a helyeken Oroszország egy jelentős részét valamilyen módon magához tartozónak vagy állampolgárának tartja, és erre hivatkozva fegyveresen is támogatta a kiszakadásukat Ukrajnából és Grúziából.)

Feszültség a V4-ben

Szijjártó Péter külügyminiszter erre a szerdai szlovákiai látogatásán Komáromban azt mondta, nem szeretnék, ha a két ország közötti feszült viszony visszatérne, „ezért mi nem is szoktunk a médiumokon keresztül üzengetni”. Szijjártó sajnálja, hogy a szlovák kormány nem teszi lehetővé, hogy a Szlovákiában élő magyarok felvegyék a magyar állampolgárságot.

„A szlovákoknak nem kellene félniük ettől a jogintézménytől, amely Európa-szerte létezik” – mondta Szijjártó. Azt mondta: „A magyarokat felforgató, destabilizáló elemekként feltüntetni számunkra elfogadhatatlan. Mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy egy kormányzati tisztségviselő, egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét.” Szerinte Klus kijelentése nyilvánvaló provokáció.

A szlovák külügy erre ma berendelte a pozsonyi magyar nagykövetet, magyarázatot követelve Szijjártó kijelentéseire. „Magyarországgal jó szomszédi viszonyt akarunk fenntartani, de nem engedem meg, hogy beavatkozzanak a belügyeinkbe” – mondta Ivan Korčok (SaS jelölt) szlovák külügyminiszter.

Szijjártó Péter megbeszélést folytat Ivan Korčok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium 2020. június 2-án.
photo_camera Szijjártó tárgyalása Ivan Korčok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium 2020. június 2-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Korčok azt mondta, meg akarja őrizni a jó kapcsolatot Magyarországgal, de elutasítja, hogy beleavatkozzanak Szlovákia belügyeibe. Korčok azt mondta, elutasította, hogy találkozzon Szijjártóval a törvénymódosítás ügyében, mondván, szuverén szlovák ügyről van szó, ráadásul még nem zárult le a törvényalkotási folyamat. „Úgy tűnik azonban, hogy ez a magyar félnek és Gyimesi György képviselőnek nem elég. Egyértelműen az a cél, hogy a lehető legtöbb »szlovák magyar« vegyen részt a magyarországi választásokon” – mondta a Paraméter szerint.

Klus az Új Szóval közölte: a kormány mostani állampolgársági törvénye megengedné, hogy valaki felvegye egy másik ország állampolgárságát, de csak akkor, ha autentikus és gyakorlati kapcsolatban áll az adott országgal, vagyis már hosszabb ideje az adott ország területén él, vagy ott dolgozik, de a történelmi, nyelvi vagy kulturális kötődéseket nem ismerik el ilyennek. Szerinte a kettős állampolgárság megszerzésének ezzel az elvével a 27 tagú EU 26 tagállama egyetért. (Új Szó, Paraméter)