Sztrájksorozatot terveznek a B. Braun gyöngyösi gyárában

belföld
2021 március 04., 10:03

Sztrájksorozatot jelentettek be a jövő hétre B. Braun gyöngyösi gyárának dolgozó, mert magasabb bért szeretnének, tájékoztatta a Népszavát László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A sztrájk összesen 3 napon át, 9 alkalommal, műszakonként 2 órán át fog tartani. Az orvosi eszközöket gyártó B. Braunnál már február 23-án is volt egy kétórás figyelmeztető sztrájk, de a munkáltató ezután sem teljesítette a követeléseket.

Az 1600 munkavállalót dolgoztató cég a legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító munkatársak alapbérét 5,4 százalékkal emelné, de a szakszervezet minden dolgozónak járó 8 százalékos alapbéremelést követel.” A B. Braun szerint az új bónuszrendszerrel összességében 9,58-22,19 százalékos keresetnövekedés lenne elérhető egy szerelék-összeállító esetében, aki SZÉP-kártyával, jelenléti bónusszal és a maximális teljesítménybónusszal 426 904 forintot kereshetne.

Csakhogy a szakszervezet nem elégedett azzal, hogy csak túlórázva, bónuszokkal kapnának a dolgozók több juttatást, és nonszensznek tartják, hogy a világjárvány közepén egy orvosi eszközöket gyártó cég nem ad nagyobb emelést a dolgozóinak, akik a megrendelések miatt éjjel-nappal dolgoznak. A B. Braun hozzánk is eljuttatott közleményében viszont azt írják, hogy a koronavírus járvány a céget is sújtotta és nagy mértékben esett a megrendelések száma. Megismételték azt, hogy az 5,4 százalékos emelés a vállalatnál legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító munkatársaknak az alapbérére vonatkozik, „tehát a teljesítménybónusz elérése, valamint túlóra nélkül, így a munkavállalók nem csak túlórázva, illetve bónuszokkal kapnának több juttatást”.