100 ezer eurót fizetett ki, hogy szabadulhasson, de egy másik korrupciós ügye miatt rögtön le is tartóztatták a szlovák politikust

külföld
2021 március 05., 15:13

Egy éve tartó vizsgálati fogságából szabadult a szlovák Smer párt képviselője, a korrupcióval gyanúsított Monika Jankovská, de másodpercekkel azután, hogy kilépett a börtönkórházból, újra őrizetbe vette a rendőrség egy másik ügy miatt.

A politikusnak a szabdulásért 100 ezer euró óvadékot kellett letennie, a bokájára pedig elektromos nyomkövetőt szereltek. Azért volt a trencséni börtönkórházban, mert korábban gyógyszertúladagolással próbálta megölni magát.

A korrupciós ügy, ami miatt most letartóztatták, a 2000-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor egy szlovákiai szórakozóhelyet segített törvénytelenül megszerezni, és 3 millió koronát, azaz nagyjából 100 ezer eurót kapott a segítségét cserébe.

Jankovskát tavaly márciusban tartóztatták le először, mert azzal gyanúsítják, hogy ő intézte el, hogy a bíróság hitelessé nyilvánítsa azokat a markízás váltókat, ami alapján Marián Kočner (a szlovák üzletember, akit Jan Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolásának megrendelésével vádoltak) több millió eurót követelt a kereskedelmi televíziótól. Kočnert azóta 19 évre ítélték az értékpapírok meghamisítása miatt. (Parameter, HVG)