Győr fideszes polgármestere szerint nem ártott volna orvosokkal is beszélgetni az új egészségügyi törvényről

Egészségügy
2021 március 05., 11:28

Két okból jár mostanában Budapestre Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere. Egyrészt próbál pénzt keríteni a költségvetés kipótlásához „több-kevesebb sikerrel”, másrészt tanácsokat adna politikusoknak az új egészségügyi törvénnyel kapcsolatban, de néha úgy tűnik, „egyik fülükön be, másikon ki”.

Dézsi, aki megválasztása óta is kardiológusként dolgozik, a Győr+ rádióban beszélt az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról. Az egészségügyi dolgozóknak március elsejéig kellett aláírniuk az erről szóló szerződést, de a hivatalos közlés alapján több mint ötezren nem vállalták a feltételeket, elhagyták a pályát. Dézsi szerint sokan csak kényszerből írtak alá.

photo_camera Dézsi Csaba András Fotó: Dr. Dézsi Csaba András Facebook

Mint az ugytudjuk.hu is beszámolt róla, Dézsi ismét nehezményezte, hogy felesége, aki mostanáig vezető asszisztensként dolgozott mellette, kénytelen távozni az új összeférhetetlenségi szabályok miatt. A polgármester a kötelező pihenőidőt is kritizálta:

„orvosoknak ne akarják megmagyarázni rendőrök azt, hogy mi az egészséges életmód, mert mi egy picit többet tudunk erről”.Azt mondta, nem helyénvaló, hogy a Belügyminisztérium dolgozta ki az új törvényt, „nem ártott volna orvosokkal beszélgetniük legalább egy picit, de nem akarom őket bántani, mert nyilván mindenki annyit teljesít, amennyire képes, csak ne legyen rá büszke, ha keveset”.

Égbekiáltó baromságnak nevezte, amit az országos kórház-főigazgató mondott, hogy a távozások után akár még javulhat is az egészségügyi ellátás. „Ez olyan mint amikor a futballedző azt mondja, hogy kiállították két embereket, de hát kilencen sokkal több esélyünk van győzni. Viccnek is van határa.” Szerinte akik sikerpropagandát közvetítenek a döntéshozók felé, csak a tévedéseiket próbálják álcázni.

A beszélgetés végén Dézsi a kormányzati elvonásokról is beszélt:

„18 milliárd forint az, ami kigurult a város pénztárcájából a covid-járvány különböző adóelengedési, parkolásidíj-elengedési és egyéb más döntések alaoján. Nem panaszkodni akarok, csak azt akarom mondani, hogy 18 milliárd az 18 ezer millió forint, tehát nem három forintról van szó. De ezt nyilván nekünk kell megoldani, hogy beosszuk a bevételeket.”