Lemondták a hétvégi tömeges oltást, sokan mégis megkapták a vakcinát

járvány
2021 március 06., 12:06

Szombat reggel óta egyre több hír érkezik arról, hogy annak ellenére, hogy a kormány - technikai hibákra hivatkozva - lemondta a hétvégi tömeges oltást, sok 60 alatti krónikus beteg mégis megkapta az AstraZeneca vakcináját valamelyik oltóponton. Ez az információ nem hivatalos, Twitter- és Facebook-posztokból, üzenetekből és olvasói levelekből értesültünk róla mi is.

photo_camera Fotó: JOHAN NILSSON/AFP

A feladat eredetileg az lett volna, hogy 74 ezer adag, már egy hete az országban lévő AstraZeneca-vakcinát adjanak be a hétvégén a 60 év alatti, krónikus betegeknek, de a központosított, SMS-ben zajló értesítési rendszerbe olyan sok hiba csúszott, hogy végül el kellett halasztani az egészet a jövő hét második felére.

Egy twitterező arról írt, mi baja lehet alapon bepróbálkozott egy oltóponton, ahol minden további nélkül megkapta az oltást. Ezután nem hivatalos forrásokból többen nekünk is megerősítették, hogy aki annak ellenére, hogy a kormány lemondta az időpontjukat, megjelentek az oltóponton, és ők ismegkapták az oltást. Az RTL Híradó értesülései szerint pénteken a kórházak értesítést kaptak az országos kórház-főigazgatóságtól, hogy a vakcinákat a gikszer ellenére kiszállítják, és ha valaki, aki nem értesült a problémákról, mégis megjelenik az oltóponton, annak adják be a vakcinát.

Levélíróink között volt, aki csütörtökön kapta meg a behívó smst, majd pénteken a következőt, melyben az időpontot lemondták. Őt végül mégis felhívta az orvos, hogy menjen be az oltópontra, mert megkapja a vakcinát - és tényleg meg is kapta.

Egy másik, Veszprém megyei olvasónk arról számolt be, korábbi cikkünket olvasva határoztak úgy, felhívják a közeli oltópontot, hátha ők is szerencsével járnak. Nekik azt mondták, bár hivatalosan azt kell mondaniuk, az oltást lefújták, ha odamennek, „senki sem fogja elküldeni őket az ajtó elől”. Odamentek, és tényleg nem küldték el őket.

Eközben a kormány - szombat délben - kiadta a telefonszámot (1818), melyen kérni lehet az adatok pontosítását, és amelynek létezését Orbán Viktor még péntek reggel jelentette be.

A háziorvosok által szervezett oltás eközben zavartalanul halad tovább.

Ön is megkapta valamelyik oltóponton az AstraZeneca vakcináját? Írja meg nekünk a részleteket a megirom@444.hu emailcímre!