Mégis lesz gyermekfelügyelet az óvodákban és az iskolákban hétfőtől

oktatás
2021 március 06., 14:16

Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet, közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-vel.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára pénteken még azt mondta, hogy április 7-ig nem szerveznek gyermekfelügyeletet, mert a cél egy rövid, de hatékony védelmi időszak beiktatása.

„Nem egy több hónapos leállásra készülünk, így ha a gyermekfelügyelet címén félig tele lennének az intézmények, ez nem lenne hatékony” -mondta Maruzsa.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy mindenkit arra kérnek, hogy ha van erre módja, akkor otthon oldja meg a gyermekfelügyeletet. Ha valakinek a munkája nem teszi lehetővé, hogy otthon maradjon gyermekével, vagy nem tud gondoskodni a gyermekfelügyeletről, akkor azoknak lehetővé teszik, hogy hétfőtől az óvodákban, az iskolákban is legyen gyermekfelügyelet. Az ügyeletre vonatkozó szabályokat a hétvégén teszik közzé.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere az MTI-nek elmondta, maguk is tapasztalták, hogy napról napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma a gyerekek között, ezért alapvetően egyetértenek a rendkívüli szünetek elrendelésével. Azonban az óvodák és az iskolák bezárása megoldhatatlan problémát okozott több egészségügyi dolgozó és mások esetében is, akiknek a munkáltatója nem tudja biztosítani az otthoni munkavégzést.

Kaposváron felmérték, hogy az óvodába járók mintegy tíz százalékának igényelnének gyermekfelügyeletet a szülők. Ezért az önkormányzati szövetség nevében azt kérte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy biztosítsák a napközbeni gyermekfelügyeletet kis csoportokban, korlátozott létszámmal.