Piacra dobtak egy olyan növényi italt, ami állítólag ugyanazokat az agyi receptorokat birizgálja, mint az alkohol

TUDOMÁNY
2021 március 07., 14:11

A Business Insider újságírója szerint tényleg működik az a most piacra dobott, szuperbió és persze büntetően drága növényi ital, amiről az azt kifejlesztő tudósok azt állítják, hogy ugyanazokat a GABA-A receptorokat ingerlik az agyban, amiket iváskor az alkohol is befolyásol.

A Sentia névre keresztelt italt nem akárki fejlesztette ki: David Nutt egyfelől a londoni Imperial College neuropszichofarmakológus professzora, másrészt a kétezres években egy ideig a brit kormány “drogcárjaként” is dolgozott. Ebben a minőségében közölt egy olyan tanulmányt, ami a károkozásuk szerint állította sorrendbe a bevett illegális és legális drogokat és arra jutott, hogy az alkohol és a dohány károsabb a marihuánánál, az LSD-nél és az Extasynál. (ezen a listán a legkárosabbak a heroin, a kokain, a barbiturátok és a metadon voltak.) Az anyag publikálása után a kormány kirúgta a pozíciójából.

Nutt 2014 óta beszélt arról, hogy egy olyan, az alkohol szociális jó tulajdonságait produkáló itallal akar előállni, ami annak egészségtelen és másnaposságot okozó hatásai nélkül képesek ugyanazokat az agyi területeket ingerelni. Korábban szintetikus vegyületekben gondolkodott, de az elsőként termékké váló fejlesztése - amit egy gyógynövényszakértővel együtt kreált meg - egy tisztán növényi hozzávalókból álló folyadék. Mármint mindenféle gyógy- és fűszernövényekből, a szőlőt kivéve. És alkoholmentes.

A tesztelő szerint kissé forraltboros ízvilágú, gyümölcsös ízű folyadékból egy félliteres palack 30 fontba, vagyis durván 13 ezer forintba kerül. A hatásmechanizmusa annyiban biztosan eltér az alkoholétól, hogy az azt kóstoló újságíróra csak 20 perc után kezdett hatni.

Azt a kifejlesztőin kívül senki sem tudja, hogyan is hat igazából a cucc, bár az biztos, hogy kizárólag külön-külön bevizsgált és engedélyezett növényi összetevőkből készült.

Hogy ki venne a legeslegdrágább kifinomult piák áráért alternatív alkoholt? A feltalálók reményei szerint olyanok, akik élvezni szeretnék az alkohol kellemes szociális hatásait, de a munkájuk miatt nem engedhetik meg maguknak a kikészülést. Úgyhogy ha ez be is robban, valószínűleg nem a járvány közben fogja megtenni.