Úgy tűnik, betilthatják az arc eltakarását Svájcban

POLITIKA
2021 március 07., 17:08

Bár Svájcban maximum pár tucat nő hordhat a testet és az arcot is takaró muszlim ruhát, és ők is nagyrészt iszlám hitre tért helyiek, az ilyen öltözékek betiltása volt a vasárnap megtartott népszavazás egyik kérdése. Bár a szavazólapon szereplő kérdésben nem szerepelt sem a burka, sem a nikáb szó - ez a két ismert, az egész testet fedő fekete ruhaféle arab neve - hanem az arc eltakarásának általános tiltásáról szólt, a népszavazást kezdeményező jobboldali populista USC párt plakátjai nem hagytak kételyt a valós témát illetően. Ezeken ugyanis az “Állítsuk meg a radikális iszlámot!” felirat szerepelt egy nikábot viselő nő arca alatt.

Az első felmérések szerint az arc eltakarásának tiltására vonatkozó kérdésre 52 százalék felelt igennel, de a kutatás hibahatára 2 százalékos volt. A svájci közvetlen demokrácia népszavazásai akkor számítanak érvényesnek, ha azon felül, hogy az összes szavazó többsége igent mondott, az igenek a kantonok többségében is győztek.

Ha ebben az esetben is ez történik, Svájc a hatodik európai ország lesz Franciaország, Dánia, Bulgária, Ausztria és Belgium után, ahol tilos lesz a teljes női testet elfedő viselet hordása.

A vasárnap szavazáson szokás szerint több más kérdésben is véleményt nyílváníthattak a svájciak. Úgy tűnik, hogy igen szűk többséggel, de rábólintottak egy Indonéziával kötendő kereskedelmi egyezményre, viszont nagy többséggel utasították el a szövetségi szintű elektronikus személynyilvántartó rendszer létrehozását.

(via Le Point)