A fukusimai sugárzás nem növeli számottevően a rákos megbetegedések kockázatát

március 9., kedd 14:00

Nem növeli észrevehetően a rákos megbetegedések számát a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset sugárszennyezése - erősítette meg korábbi vizsgálatainak eredményét az ENSZ nukleáris sugárzással foglalkozó tudományos bizottsága. A szakértők szerint a szerencsétlenség óta az atomerőmű közelében élőknél nem nőtt meg a daganatos megbetegedésben szenvedők aránya.

Igaz, egy korábban publikált kutatás azt mutatta, hogy 2011 és 2015 között a fukusimai erőmű közelében egyre több gyereknél észlelték a pajzsmirigy daganatos megbetegedésének jeleit, a 27 ország 52 szakértőjét összefogó tudományos bizottság szerint azonban ezek az eredmények nem a fukusimai sugárzás miatt jöttek ki, hanem azért, mert a fukusimai baleset után „ultraérzékeny” módszerekkel kezdték keresni ezeket a megbetegedéseket a gyerekeknél.

Hogy ezt igazolják, a szakértők más, a fukusimai sugárzás által nem veszélyeztetett japán prefektúrákban is ugyanilyen módszerekkel végeztek vizsgálatokat. Ezek során pedig olyan vidékeken is több pajzsmirigy-daganatot észleltek a 18 év alattiaknál, ahol az elváltozásokat nem okozhatta a fukusimai sugárzás. (Reuters)