A PSZ nyílt levélben kérdi Káslert és Palkovicsot, hogy a tavaszi szünet alatt beoltják-e a pedagógusokat

oktatás
2021 március 09., 09:43

A levél szerint a Pedagógusok Szakszervezete „egyértelmű és határozott, azonnali választ vár” arra a kérdésre, hogy „a tavaszi szünet végéig beoltják-e a pedagógusok, oktatók, oktatásban dolgozók közül azokat, akik ezt igénylik”.

Megemlítik, hogy március elsején az Emmitől és az operatív törzstől is kérdezték már, de kitérő választ kaptak, miszerint „a pedagógusok oltása már folyik, sok kolléga vette már fel a védőoltást életkora vagy veszélyeztetettsége miatt az oltási terv alapján”.

A PSZ szerint ha a tanulókat április elején visszaengedik az iskolákba, „elengedhetetlen a köznevelésben, szakképzésben dolgozók azonnali oltása”. Ehhez hozzáteszik, hogy sok esetben már „a tegnap beadott oltás is megkésett”, mert úgy tudják, van olyan óvoda, ahol a héten több tucat szülő igényelt gyermekfelügyeletet.

„A PSZ hiába kérte, hogy a szülők otthon maradásának ösztönzésére fizessenek 100 százalékos táppénzt, miután ez nem történt meg, sok intézmény kénytelen nyitva tartani, miközben hivatalos zárásról döntött a kormány. Gyermekfelügyeletből is haza lehet vinni a pedagógusokat, szülőket, hozzátartozókat megfertőző vírust”

– írják, hozzátéve, hogy a pedagógusok cserben hagyva érzik magukar, „mert a mostani digitális átálláshoz sem kaptak segítséget, ráadásul a hátrányos helyzetű térségekben semmi sem változott”.

A PSZ Kásler Miklóstól és Palkovics Lászlótól „egyértelmű, azonnali választ vár” az alábbiakra:

  • Hajlandó a kormány azonnal beoltani az oltást kérő pedagógusokat, oktatókat, oktatásban dolgozókat?
  • Hajlandó a kormány most kifizetni az egyszeri 100 ezer forintos kompenzációt az otthon végzett digitális oktatásért?
  • Hajlandó a kormány a 14 éven aluli gyermek egyik szülője otthon maradásának ösztönzésére 100 százalékos táppénzt fizetni?