Bocsánatkérést követelnek az Európai Gyógyszerügynökségtől a Szputnyik V fejlesztői

járvány
2021 március 09., 12:35

A koronavírus elleni orosz vakcina fejlesztői szeretnék, ha Christa Wirthumer-Hoche, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatóbizottságának vezetője bocsánatot kérne, amiért egy nyilatkozatában az orosz ruletthez hasonlította az oltóanyag rendkívüli esetben való alkalmazását.

„Nyilvános bocsánatkérést követelünk Christa Wirthumer-Hochétól, az EMA-tól azokért a negatív kijelentéseiért, amelyeket azokkal az EU-államokkal kapcsolatban tett, amelyek közvetlenül hagyták jóvá a Szputnyik V-t. Kijelentései komoly kérdéseket vetnek fel a szakvizsgálati folyamatba való politikai beavatkozással kapcsolatban. Az ilyen kijelentések nem helyénvalók, valamint aláássák az ügynökség és a szakvizsgálat iráni bizalmat” – írták a Szputnyik V hivatalos Twitter-oldalán, miközben Rómában bejelentették, hogy megállapodtak, miszerint nemzeti felhatalmazás alapján a nyártól az Európai Unióban, Olaszországban is elkezdhetik gyártani a Szputnyik V-t.

Az erről szóló üzleti megállapodást az RFPI és a svájci Luganóban székelő Adienne Pharma&Biotech vállalat kötötte meg. A római olasz-orosz üzleti kamara hétfőn közleményt adott ki, ami szerint a termelés júniusban kezdődhet el a Monza környéki Caponagóban, és az év végéig elérheti a 10 millió adagot.

Wirthumer-Hoche az osztrák ORF közszolgálati tévé egy vasárnapi vitaműsorában az orosz ruletthez hasonlította annak lehetőségét, hogy Magyarországhoz hasonlóan Ausztriában is rendkívüli jóváhagyást kapjon a Szputnyik V. A tisztségviselő adathiányra hivatkozva foglalt állást a nemzeti szintű engedélyeztetés ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint „inkorrekt” volt az EMA-vezetőjének megnyilvánulása, azt mondta, az „objektivitásra való törekvés híján” támadott oltóanyag hatékonynak bizonyult, és sok országban mutatkozik kereslet iránta. Peszkov elutasította a vakcina ügyének átpolitizálását.

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) március negyedikén jelentette be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a felmérést, hogy a Szputnyik V megfelel-e az EU szabványainak. (MTI)