„Engem lőjetek inkább” – kérte térdelve a mianmari apáca a tüntetőkre támadó rohamrendőröket

külföld
2021 március 09., 17:32

A puccs ellen tüntető fiatalok védelmében térdelt le hétfőn a rohamrendőrök elé egy katolikus apáca, Ann Rose Nu Tawn nővér Mianmarban, Myitkyina városában és az AFP beszámolója szerint azt kérte a rendőröket, hogy ne a fiatalokat lőjék le, hanem akkor inkább az ő életét vegyék el.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A fotó hamar virálissá vált a mianmari oldalakon, és a többségében buddhista lakosú országban sokan dicsérték az apácát bátorságáért. Ann Rose Nu Tawn kedden arról beszélt, hogy amikor letérdelt a rendőrök elé, akkor könyörgött nekik, hogy ne lőjenek a gyerekekre és ne kínozzák őket, hanem akkor őt öljék meg inkább.

A katonaság február 1-jén, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat a délkelet-ázsiai országban, arra hivatkozva, hogy a novemberi választáson szerintük szabálytalanságok történtek és panaszaikra a kormányzat nem reagált. Azóta rendszeresek a puccsellenes tömegtüntetések az országban, melyekre a rendőrség egyre erőszakosabban reagált, több tucat áldozata van már a fellépésüknek.

link Forrás

Ilyen tüntetés zajlott hétfőn Myitkyina városában is, a rendőrség pedig elkezdte körülzárni a tüntetőket. Ann Rose Nu Tawng két másik apáca társaságában ekkor ment oda a rendőrökhöz, és kérte meg őket a távozásra. A 45 éves apáca elmesélte, hogy aggódott a gyerekekért, és ezért borult térdre. Nem sokkal később a rendőrök elkezdtek a tömegbe lőni, az apáca pedig elmondása szerint nem tudott mást tenni, mint elkezdeni imádkozni.

Elsőnek azt látta, hogy egy férfit fejbe lőttek és holtan esik össze nem messze, majd megérezte a könnygáz ízét. Mint kedden mesélte, nagyon szomorú amiatt, hogy ez történt, miközben könyörgött a rendőröknek.

Helyi orvosi csapatok szerint két ember halt meg a hétfői tüntetéseken, de azt nem tudni, hogy a rendőrök éles lőszerrel vagy gumilövedékkel lőtték-e az embereket.

Az AFP cikke megjegyzi azt is, hogy nem ez volt Ann Rose Nu Tawng nővér első interakciója a biztonsági erőkkel: február 28-án már hasonló körülmények között kért kegyelmet a tüntetők ellen fellépő rendőröktől. Hétfőn két nővére és egy püspök társaságában kérlelték a rendőröket, hogy ne bántsák a fiatalokat. És mint mesélte, folytatni fogja ezt a jövőben is, mivel képtelen arra, hogy ne tegyen semmit, amikor látja, hogy mi minden történik a szeme előtt.