Két részre szakadt az ország, több megyében minden korábbinál súlyosabb a fertőzéshelyzet

járvány
2021 március 09., 12:04
  • Kedden Budapesten, Komárom-Esztergom megyében és Pest megyében is megdőlt a napi új esetszám rekordja.
  • Hat megyében rosszabb a helyzet az országosnál. Somogy, Komárom-Esztergom és Nógrád kimagaslik.
  • Jelentős különbségek vannak: Somogyban ötször annyi fertőzöttet találtak kedden lakosságarányosan, mint Szolnok és Zala megyében.

Ahhoz képest, hogy hétfőn váratlanul beszakadt a magyar fertőzési görbe, kedden elmaradt az ilyenkor szokásos visszaesés, és kifejezetten sok új fertőzöttet (6494) jelentett az operatív törzs.

Hosszabb távon nézve, az elmúlt héten naponta átlagosan 5645 új fertőzöttet azonosítottak, ami megegyezik a második hullám decemberi csúcsával, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy jó irányba indulnánk. A harmadik hullám már biztosan súlyosabb a másodiknál.

Kedden Budapesten (1451), valamint Komárom-Esztergom (460) és Pest megyében (1300) is megdőlt a napi új esetszám rekordja. Mindhárom térségben rosszabb a helyzet most, mint a második hullám legnehezebb napjaiban.

Ha jobban megnézzük a megyei adatokat, jelentős különbségeket találunk, amiket két ábrán mutatunk be. Mindkettő az újonnan regisztrált fertőzöttek számát mutatja lakosságarányosan, kiszűrve a napi ingadozásokat. (Vagyis a napi adatok a megelőző hét nap átlagát jelentik.)

link Forrás

A szürke sáv felett vannak azok a megyék, ahol az országos trendnél tartósan rosszabb a helyzet. Kedden 58 új fertőzöttet azonosítottak az országban százezer lakosra vetítve. Efölött van:

  • Budapest (63),
  • Pest (69),
  • Fejér (71),
  • Győr-Moson-Sopron (80),
  • Nógrád (89),
  • Komárom-Esztergom (99),
  • Somogy (106).

Ide sorolhattuk volna Tolna megyét is (61), de az ottani trend inkább illeszkedik az országos vonalra.

A második hullámban Győr-Moson-Sopront kivéve mindenhol 80 alatt maradtak a számok. Mostanra négy megye is elérte vagy meghaladta ezt a szintet.A kórházban ápolt covidosok számát nem közlik megyei bontásban, ezért nem tudjuk összevetni a fertőzési adatokkal, de árulkodó, hogy a tatai kórház orvosait két hétre Tatabányára kellett irányítani, annyira sok a beteg.

Ahogy az ország számos más pontján, ott is súlyosbítja a helyzetet, hogy az egészségügyi dolgozók egy része nem fogadta el az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, és március elején a távozást választotta. Amikor egy hete ott jártunk, a kórház bejáratánál irányító mentőtisztet éppen egy covid-gyanús esetről tájékoztatták a rádión, mire azt mondta: „Nincs helyünk, de lássuk el, ugye?”

A balassagyarmati (Nógrád) helyzetről Csach Gábor polgármester posztjaiból tudhatunk meg többet. Nem véletlen, hogy egy héttel az országos iskolazár előtt kérte a tankerületet, rendeljenek el rendkívüli szünetet, és biztatta a szülőket, hogy tartsák otthon a gyerekeiket.

Az ország más területein az országosnál valamelyest jobb a helyzet. Jász-Nagykun-Szolnok (20), Zala (21), Békés (27), Baranya (37), Heves (37), Veszprém (41), Bács-Kiskun (47), Borsod (48), Szabolcs (53), Hajdú-Bihar (54) és Csongrád (54) a mostaninál akár jóval nehezebb időszakot is megélt a második hullámban. (Ha egy kiválasztott megye fölé viszi a kurzort, eltűnik a többi vonal.)

link Forrás

Ezek jelentős különbségek. Somogy megyében lakosságarányosan ötször annyi fertőzöttet találtak kedden, mint Szolnok és Zala megyében. Békéshez képest is négyszeres, Baranyához és Heveshez képest háromszoros a különbség.

Címlapkép: A tatabányai Szent Borbála Kórház bejárata. Kaufmann Balázs/444.