Soha nem voltak még olyan sokan kórházban coviddal, mint most

járvány
2021 március 09., 08:57

Tovább fokozódik a magyar egészségügyi rendszer lévő óriási nyomás. A ma reggeli jelentés szerint 8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Ez rekord, a második hullám csúcsán, december 8045 covid-fertőzött volt kórházban. Az emelkedés üteme alapján a következő napokban tovább romlik a helyzet.

link Forrás

Ismét emelkedett a lélegeztetőgépre szorulók száma, 833 fertőzöttet kezelnek mesterséges lélegeztetéssel. Ez a szám már a múlt héten meghaladta a második hullám rekordját (647), és ijesztő mértékben nő.

link Forrás

Hogy hol lehet a magyar egészségügy teljesítőképességének a határa, azt a tegnapi cikkünkben igyekeztünk megnézni, de alapadatokat nem adnak meg hozzá.

Legutóbb karácsony előtt jelentettek olyan sok halálesetet egyetlen nap alatt, mint ma, 158 újabb áldozata van a járványnak. Összesen már 16 146-an hunytak el.

link Forrás

A napi fertőzöttek ma jelentett számából derül ki, hogy tegnap valami egészen biztosan nem stimmelt az adatszolgáltatásban. Váratlanul, a trendeket teljesen megtörően alacsony volt ugyanis a hétfői jelentésben a frissen regisztrált covidosok száma.

A mai adat ennek az ellenkezője, kedden még soha nem jelentettek annyi új fertőzöttet, 6494-et, mint most. (Kedden érkeznek meg a hétvégi teszteredmények. Mivel kevés tesztet végeznek hétvégén, mindig alacsonyabb az új fertőzöttek száma.)

A tegnapi és a mai nap átlaga adhatja ki a valós számokat, még ha erről az operatív nem is kommunikál, és nem ismeri el a tegnapi hibát.

photo_camera Azokat a számokat emeltük ki, amik magasabbak az előző hetinél

Annyira nem stimmelnek a számok, hogy hétfőn váratlanul leesett 11 százalékra a mostanában mért 20 százalékról a pozitív tesztek aránya.

Ma viszont a számok alapján az összes vizsgálat 38 százaléka volt pozitív. Ez egészen döbbenetesen rossz adat lenne. (A valósághoz közelítő 20 százalék is az.)

De erről sem kommunikál semmit az operatív törzs.

A járvány ilyen szintű terjedésénél aligha engedhető meg, hogy két héttel az érkezése után, most a hét második felében oltják majd csak el az AstraZeneca több mint 70 ezres készletét. (Ez volt érintett a hétvégi oltási káoszban.)

Közben zajlik az oltási program. 1 047 045-en kapták meg már legalább az első oltást. Aki tudja, oltassa be magát.

link Forrás
link Forrás

Lakosságarányosan Somogyban, Komárom-Esztergomban és Nógrádban regisztráltak a legtöbb új fertőzöttet az elmúlt két hétben.

link Forrás