Nagyon ritka típusú meteorit hullott Dél-Angliára

A dél-angliai Winchcombe egyik házának bejáróján találták meg azt a 300 grammos meteorit darabot, ami azzal a meteorral érkezett, ami február 28-án beragyogta a szigetország és Észak-Európa egyes részeinek égboltját. 

„Sokkolt, amikor megláttam, azonnal tudtam, hogy ez egy nagyon ritka meteorit és egy nagyon különleges esemény” - idézik Richard Greenwood csillagászt a londoni természettudományi múzeum közleményében. 

Ő volt az első, aki meghatározta, pontosan milyen meteoritról is van szó. 

Nagyjából 65 ezer meteoritról van tudomása a tudósoknak a Földön, ebből mindössze ötvenegy szenes kondrit. Ezek a típusú meteoritok szerves anyagokat és aminosavakat tartalmaznak a földi élet kialakulása előtti időkből. 

A Winchcombe-ra hullott minta megközelíti azoknak a meteoritdaraboknak a minőségét, amelyeket űrszondák gyűjtöttek, ráadásul nagyobb azoknál, így számos vizsgálatra ad lehetőséget.

(CNN)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.